Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Multimedia voor dementerende ouderen

Cd-rom Ik herinner mij helpt ouderen herinneren

27 maart 2002

Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW is de cd-rom Ik herinner mij verschenen waarmee activiteitenbegeleidsters dementerende ouderen helpen herinneren. De cd-rom is ontwikkeld door de Zonnehuisgroep en is een multimediatoepassing van bestaande instrumenten, zoals het levensalbum en de realiteits- en oriëntatietraining (ROT).

Het algemene ROT-programma bevat een uitgebreide bibliotheek met gedigitaliseerde materialen (foto's, geluiden, gezegden en spelletjes) die activiteitenbegeleidsters op een geïntegreerde manier kunnen gebruiken. Door middel van algemene oefeningen met beeld, tekst en geluid wordt geprobeerd de achteruitgang van het geheugen zo lang mogelijk af te remmen en mensen daarmee zo veel mogelijk in de realiteit te houden. In het digitale levensverhaal kunnen veel persoonlijke zaken van de dementerende oudere worden opgenomen, zoals foto's, dia's, tekeningen, muziek en teksten.

Mevrouw A. vindt het heerlijk om foto's te kijken. Op het beeldscherm is een foto van mevrouw A. als klein meisje te zien, en uit de luidsprekers klinkt een kinderliedje van vroeger. 'Weet u wie dit is?' vraagt de begeleidster. 'Een peuter.' antwoordt mevrouw A. 'Een van mijn kleinkinderen zeker. Is dat niet het zoontje van Jannie?' De begeleidster: ' Het is inderdaad een peuter. Maar kijkt u eens naar dat haar.' Mevrouw A.: 'Een strikje. Ze heeft een strikje in het haar. Een meisje. Het is wel een heel oude foto hè?' De begeleidster beaamt dat 'Ja, een hele oude foto van een meisje. Dat meisje is nu ook al oud. Wie zou dat kunnen zijn?' Mevrouw A. lacht: 'Ben ik dat? Ja hè, dat ben ik zelf.' Begeleidster: 'Ja, dat bent u zelf.'

Boek
Bij de cd-rom verscheen ook het boek Ik herinner mij. Het boek geeft achtergrondinformatie over de mogelijkheden die ontstaan door toepassing van nieuwe technologie en noemt gebruiksresultaten van het programma. Zo blijkt dat in vrijwel alle gevallen de reacties van de patiënten positief waren. Het gebruik van een computerscherm als medium is geen bezwaar, de inhoud van het programma werd als stimulerend ervaren en er blijken geen negatieve effecten te zijn die een risico zouden kunnen vormen. Wel blijkt de kwaliteit van het programma van groot belang.

Website
Op de bijbehorende website, www.ikherinnermij.nl, staat een demonstratie van de cd-rom. Daarnaast kunnen gebruikers ervaringen uitwisselen op de discussiepagina, en vinden zij links naar sites met plaatjes en spreekwoorden.

Financiering
Het project Ik herinner mij is gefinancierd door het VSB Fonds, het SkaN-fonds, de stichting Centraal Fonds RVVZ, het Nationaal Fonds Ouderenhulp, Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid, de Stichting Sluyterman van Loo, de Vereniging Het Zonnehuis en Burgers Ergon BV Installatietechniek.

Bestellen
Ik herinner mij. Een hulpmiddel bij de communicatie met dementerende ouderen (cd-rom) kost ¤ 52,00.
ISBN 90-5050-935-5 en E 917.
Ik herinner mij. Multimedia als hulpmiddel bij de communicatie met dementerende ouderen (boek) is geschreven door Eric de Kluis en Aart Verschuur en kost ¤ 11,00. ISBN 90-5050-934-7 en E 902. De publicaties zijn verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW / Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Zie ook
www.ikherinnermij.nl

Laatste update: 27 maart 2002