Provincie Zuid-Holland

13-03-2002

GS Zuid-Holland:
Herindeling Westland in twee gemeenten
In het Westland moeten door gemeentelijke herindeling van de zeven gemeenten twee nieuwe gemeenten ontstaan:
* een gemeente Westland (96.000 inwoners), bestaande uit de huidige gemeenten Naaldwijk, Monster, 's-Gravenzande, Wateringen en De Lier en
* een gemeente Midden-Delfland (18.000 inwoners), bestaande uit de huidige gemeenten Schipluiden en Maasland. De Dijkpolder ten zuidwesten van de rijksweg A20 gaat van Maasland over naar Maassluis, om in dit overgangsgebied woningbouw en groen te ontwikkelen. De grens tussen Schipluiden en Delft wordt getrokken op basis van de afspraken die beide gemeenten daarover hadden gemaakt. Voor drie gedeelten van Maasland (het glastuinbouwgebied in de Oude Campspolder, het bedrijventerrein Coldenhove en het Transportcentrum Westland) wordt het grensbeloop tussen de twee nieuwe gemeenten nog nader bekeken. Dit is het voorstel voor de gemeentelijke herindeling van het Westland dat Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben voorgelegd aan de Statencommissie West uit Provinciale Staten. De commissie zal het op 27 maart behandelen.
De nieuwe gemeente Westland zal zich vooral concentreren op de herstructurering van de glastuinbouw, de nieuwe gemeente Midden-Delfland vooral op de revitalisering van het kwetsbare Midden-Delflandgebied.
De commissaris van de Koningin J. Franssen stemt niet in met het voorstel. Hij is voorstander van één gemeente Westland. Daarmee zou naar zijn oordeel een nieuwe bestuurskrachtige gemeente binnen Haaglanden ontstaan. Deze nieuwe gemeente zou de verantwoordelijkheid krijgen voor de ontwikkeling van de kust en het glas én het beheer van het Midden-Delflandgebied en binnen het krachtenveld van Haaglanden en de Rotterdamse regio een betere uitgangspositie hebben. Bovendien wordt daarmee z.i. meer recht gedaan aan de uitslag van de volksraadpleging in het overgrote deel van de Westlandse gemeenten.

Herindeling
De discussie over gemeentelijke herindeling in het Westland loopt al jaren. Alle zeven Westlandgemeenten vinden herindeling noodzakelijk, maar ze zijn verdeeld over de uitwerking, waarin twee varianten zijn overgebleven. Dat zijn
de vorming van één gemeente Westland uit de huidige zeven (7-0 variant) en de
5-2 variant: samenvoeging van Schipluiden en Maasland en fusie van Naaldwijk, Monster, 's-Gravenzande, Wateringen en De Lier. GS hebben eind vorig jaar op grond van de Wet algemene regels herindeling (arhi) en met instemming van de Westlandgemeenten de procedure overgenomen. Ze hebben met alle Westlandgemeenten en met Delft en Maassluis gesproken.

Het Westland is bezig zich de komende jaren te ontwikkelen tot een gebied waar ruimte is voor duurzame glastuinbouw, maar ook voor andere bedrijvigheid, wonen, groen, water, toerisme en recreatie. In het oostelijk gedeelte ligt een open weidegebied met belangrijke waarden op het gebied van natuur, landschap en cultuurhistorie. Naar het oordeel van Gedeputeerde Staten kan het Westland de twee centrale beleidsopgaven, herstructurering van de glastuinbouw en revitalisering van Midden-Delfland, adequaat aanpakken met de twee nieuw te vormen gemeenten.

Buitengrenzen
GS vinden dat ook de buitengrenzen van het Westland ter discussie staan bij deze herindeling. Delft en Schipluiden hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten die voorziet in een grondruil in de Schipluidense Harnaschpolder en het Delftse Midden-Delflandgebied. GS volgen de door beide gemeenten voorgestelde grenswijzigingen op basis van de afspraken tussen deze gemeenten.

De Dijkpolder ten zuidwesten van de rijksweg A 20 gaat over van Maasland naar Maassluis, om in dit overgangsgebied woningbouw en groen te ontwikkelen. Beide gemeenten hebben daar al eerder overleg over gevoerd, overigens zonder resultaat.
Over enkele andere punten van het grensbeloop willen GS nog nader beslissen. Het gaat om het nu in Maasland gelegen glastuinbouwgebied in de Oude Campspolder, het bedrijventerrein Coldenhove en het Transportcentrum Westland.

Vervolg procedure
Het voorstel van GS wordt besproken in de vergadering van de statencommissie West op 27 maart. Daarna beslissen GS op 9 april over het ontwerp-herindelingsadvies dat zij zullen toezenden aan de gemeenteraden. Vanaf half april ligt dit ontwerp-advies ter inzage. Iedereen kan dan tot half juni erop reageren en de betrokken gemeenteraden tot half juli. Provinciale Staten stellen in oktober een herindelingsadvies aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vast. Wordt de parlementaire behandeling in 2003 afgerond dan kan de herindeling van het Westland ingaan op 1 januari 2004. Anders wordt dat 1 januari 2005, aldus het tijdschema.