Gemeente Tilburg

12-3-2002
Tilburgs GroenLinks wethouder Roel van Gurp informateur in Wageningen

In de periode na de gemeenteraadsverkiezingen wordt in den lande druk gewinkeld om formateurs en informateurs te benoemen. Dit om het verdere proces van collegevorming te stimuleren en bevorderen. Bij de raadsverkiezingen is GroenLinks de grootste partij in Wageningen geworden. In maximaal twee weken tijd zal, op voordracht van GroenLinks, demissionair wethouder van Tilburg dhr. Roel van Gurp het informateurschap in Wageningen op zich nemen.

Van Gurp is nu GroenLinks wethouder volkshuisvesting, wijkontwikkeling, grotestedenbeleid, grondbeleid, milieu, maatschappelijke opvang en verslavingszorg in Tilburg. Hij werkt al een groot aantal jaren in Tilburg, en heeft op een breed terrein diverse functies vervuld. Per 13 maart zal dhr. Van Gurp als informateur daadwerkelijk aan de slag gaan in Wageningen.

Opdracht
Van Gurp zal op basis van afzonderlijke gesprekken met delegaties uit de Wageningse raadsfracties, de burgemeester en de algemeen directeur van de gemeente de mogelijke opties schetsen voor de samenstelling van een college van B&W. Dit gelet op de uitslag van de raadsverkiezingen 2002 waarbij GroenLinks als grootste partij uit de bus kwam. Bovendien krijgt de informateur de taak opgelegd een rapport te presenteren, waarbij de inhoudelijke verschillen en overeenkomsten van de belangrijkste thema's van de fracties naar voren komen. Hij zal in het rapport aandacht besteden aan de mogelijke en onmogelijke combinaties van partijen en zal hierbij randvoorwaarden stellen. Ook behelst het rapport een profielschets van de gewenste wethouders. Daarnaast zal het rapport een vertrouwelijke passage bevatten, waarin de informateur advies geeft ten aanzien van de betrokken personen die door de partijen worden aangedragen en de mate waarin zij voldoen aan de profielschetsen.
De informatieronde wordt afgesloten met een openbare bijeenkomst van de onderhandelingsdelegaties, waarin de informateur zijn bevindingen mondeling en schriftelijk rapporteert. Vervolgens worden de partijen die samen het college gaan vormen, bekend gemaakt. Deze partijen kiezen vervolgens een formateur; hij krijgt de verantwoordelijkheid voor de onderhandelingen tussen de nieuwe partijen.