Gemeente Tilburg

11-3-2002
Vaart achter inspanningen economisch beleid
Aandeelhouder Tilburg gaat voorstellen om RWI/Indutil B.V. te ontbinden

In de onlangs door de raad vastgestelde nota 'hoofdlijnen economisch beleid, Tilburg 2001 2010' is het versterken en verbreden van de economische structuur de centrale ambitie. Met het doel de werkgelegenheid te laten groeien, de diversiteit en kwaliteit van die werkgelegenheid te verhogen en het gemiddelde inkomen in Tilburg te laten toenemen. Naast een adequaat bedrijfsomgevingsbeleid moet een forse inspanning worden gedaan op doelgerichte promotie en acquisitie, binnen én buiten de regio, richting wenselijk geachte type van bedrijven, waaronder bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening.

In de afgelopen paar jaar is zowel inhoudelijk als financieel de regionale draagkracht, onder het Regionaal Werkgelegenheid Instituut Indutil B.V. weggevallen, dat tot op heden acquisitie- en promotietaken voor ondermeer Tilburg uitvoerde. Belangrijkste oorzaak daarvan was dat veel gemeenten in Midden Brabant, door veranderende behoefte, als aandeelhouder de laatste jaren zijn uitgetreden. Slechts de gemeenten Goirle, Gilze Rijen, Tilburg en de Kamer van Koophandel voor Midden Brabant zijn nog aandeelhouder. RWI/Indutil B.V. lijkt in de huidige vorm minder in staat om specifiek voor Tilburg de ambitie onder het nieuwe economische beleid, voor wat betreft promotie en acquisitie, waar te kunnen maken.

Het college wil nu, in het bijzonder gelet op de taakstelling om de economische structuur te versterken, voorstellen om RWI/Indutil B.V. voor het einde van dit jaar te ontbinden. De taken van de gemeente Tilburg op het vlak van promotie en acquisitie zullen hoe dan ook een voor het bedrijfsleven herkenbare en toegankelijke plek krijgen.

Inmiddels zijn de aandeelhouders, de Raad van Commissarissen, de directie en medewerkers van RWI/Indutil B.V. over het standpunt van de gemeente Tilburg geïnformeerd.