Gemeente Leiden

De aanslag

Op het aanslagbiljet staan zoals elk jaar drie soorten gemeentelijke belastingen: de afvalstoffenheffing, de onroerende zaakbelasting (OZB) en de hondenbelasting. De tarieven worden elk jaar vastgesteld.

Afvalstoffenheffing
Ook dit jaar bedraagt de afvalstoffenheffing nul euro. De afvalstoffenheffing is sinds 1 januari 2001 verwerkt in het OZB-tarief.

De onroerende zaakbelasting (OZB)
De onroerende zaakbelasting is er in twee soorten: voor eigenaren en voor gebruikers. Wie in een huurhuis woont, krijgt alleen de aanslag voor gebruikers. Als u in een eigen huis woont, krijgt u beide aanslagen.

De OZB-tarieven
De gemeenteraad stelt de hoogte van de OZB-tarieven jaarlijks tijdens de begrotingsbehandeling vast. De tarieven worden berekend door de opbrengst die de gemeente nodig heeft te delen door de totale waarde van alle onroerende zaken in de stad.

Tarieven OZB
Per 2.268 van de waarde van woningen zijn de tarieven voor 2002:
- de gebruikersbelasting woningen 5,31;

- de eigenarenbelasting woningen 5,28.
De OZB wordt berekend door de waarde van het huis te delen door 2.268 en de afgeronde uitkomst te vermenigvuldigen met het tarief. Voor bedrijfspanden gelden andere tarieven.

Kamerbewoners
De heffing van de gemeentelijke belastingen is voor kamerbewoners anders geregeld. Kamerbewoners zijn huurders die voorzieningen delen met andere huurders, zoals het toilet, de badkamer en de keuken. Zij krijgen geen OZB-aanslag. Het gebruikersdeel van de OZB wordt opgelegd aan de verhuurder, die het bedrag doorberekent in de huurprijs. Op die manier betalen kamerbewoners ook mee aan de afvalstoffenheffing.

Hondenbelasting
Het tarief voor hondenbelasting bedraagt 93,00 voor de eerste hond, 120,00 voor de tweede en elke volgende hond. Voor het houden van honden in een kennel betaalt u 334,68 per kennel. Een nieuwe hond moet schriftelijk bij de afdeling Belastingen worden aangemeld. Wie vorig jaar een hond had, maar nu niet meer, moet dit ook schriftelijk doorgeven.

Bezwaar of verzoek
Voor bezwaar tegen, een verzoek om vermindering van een aanslag of een verzoek tot uitstel van betaling en alle andere vragen kunt u gebruik maken van het reactieformulier, dat u vindt bij de aanslag.