Gemeente Leeuwarden

Gemeentelijk rampenplan

Brandweerauto Veiligheid staat hoog op de politiek-bestuurlijke agenda. Om op het ergste voorbereid te zijn is een doeltreffende en doelmatige hulpverlening noodzakelijk.

De praktijk leert dat rampenbestrijding en hulpverlening bij rampen niet alleen een taak is voor politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening, maar dat ook de gemeentelijke organisatie direct of indirect een hulpverleningsrol hierin speelt.

De gemeente draagt verantwoordelijkheid voor de openbare orde en veiligheid. Bij een zwaar ongeval of ramp is de maatschappelijke orde zodanig verstoord dat vanwege de acute bedreiging van leven, gezondheid goederen of leefomgeving snel moet worden gehandeld.

In de Wet rampen en zware ongevallen wordt aangegeven wat onder een ramp c.q. zwaar ongeval wordt verstaan: ' een gebeurtenis, waardoor een ernstige verstoring van de algemene veiligheid is ontstaan, waarbij het leven en gezondheid van vele personen, het milieu of grote materiële belangen in ernstige mate worden bedreigd of zijn geschaad en waarbij een gecoördineerde inzet van diensten en organisaties van verschillende disciplines vereist is om de dreiging weg te nemen of de schadelijke gevolgen te beperken.. '

Bij rampsituaties is het optreden van verschillende instanties noodzakelijk. Deze verschillen sterk in verantwoordelijkheden, bevoegdheden, mogelijkheden en cultuur. Om aan al deze activiteiten sturing te geven is een adequaat crisismanagement noodzakelijk..

Om het geheel van acties samenhangend en effectief te laten verlopen is een duidelijke structuur in leiding en coördinatie nodig. Het gemeentelijk rampenplan geeft antwoord hoe het crisismanagement vorm moet krijgen.

Bestrijding van rampen en zware ongevallen bestaat uit een combinatie van activiteiten. Deze activiteiten zijn geordend en in 'processen' geclusterd. Deze processen zijn in het rampenplan beschreven en in draaiboeken uitgewerkt. Deze benadering is een belangrijke manier om structuur aan te brengen in de bestrijding van rampen en zware ongevallen. Per proces wordt een verantwoordelijke dienst of organisatie aangewezen.

Meer informatie

Wilt u meer weten ? Neem dan contact op met Dienst Algemene Zaken, Sector Juridische- en Veiligheidszaken, Ben Bos, tel. (058) 233 80 72;

e-mail:
bbos@leeuwarden.nl

Geïnteresseerden kunnen het rampenplan van de gemeente Leeuwarden hieronder downloaden als PDF- of Worddocument.

Rampenplan gemeente Leeuwarden december 2001 Rampenplan gemeente Leeuwarden december 2001

Onderspreuk Projecten