Gemeente Leeuwarden

Historisch Centrum Leeuwarden verwerft zeldzame foto-albums

Boterhoek Het Historisch Centrum Leeuwarden heeft van een Engelse nazaat twee bijzondere albums met fotos geschonken gekregen van de bekende Friese familie Jensma. Naast fotos van de familie Jensma bevat het album ook fotos van onder meer de families Koopmans (van de meelfabrieken), Valkema en Bierma. Bijzonder zijn de albums doordat de oudste fotos teruggaan tot omstreeks 1865 en omdat zij generaties lang in Australië en Engeland bewaard zijn gebleven. In totaal gaat het om ruim honderd fotos, voor een groot deel van Leeuwarder families, maar deels ook van buiten de Friese hoofdstad. Interessant is dat van vrijwel alle afgebeelde personen de naam bekend is. De geschonken albums zijn vanaf volgende week ook te zien op de tentoonstelling Leeuwarder photographistes in het HCL, waar al een groot aantal bijzondere fotos van rond 1900 te zien is.

De fotocollectie van het Historisch Centrum Leeuwarden is met meer dan honderdduizend fotos de grootste historische fotoverzameling in Friesland.

De albums zijn op woensdag 27 maart in het HCL aangeboden door mevrouw Lucia Mayo aan de Leeuwarder cultuurwethouder Brok.

Histoarysk Sintrum Ljouwert krijt seldsume foto-albums

It Histoarysk Sintrum Ljouwert hat fan in Ingelske neikommeling twa bysûndere albums mei fotos krigen fan de bekende Fryske famylje Jensma. Njonken fotos fan de famylje Jensma befettet it album ek fotos fan ûnder oaren de famyljes Koopmans (fan de moalfabriken), Valkema en Bierma. Bysûnder binne de albums omt de âldste fotos weromrinne oant om 1865 hinne en ek omt sy generaasjes lang yn Australië en Ingelân bewarre binne. Yn totaal giet it om mear as hûndert fotos, foar in grut part fan Ljouwerter famyljes, mar foar in part ek fan bûten de Fryske haadstêd wei. Nijsgjirrich is dat fan hast alle persoanen bekend is wat sy binne. De skonken famylje-albums binne fan nije wike of te sjen op de tentoanstelling Leeuwarder photographistes yn it HSL, dêrt al in grut tal bysûndere fotos fan om 1900 hinne te sjen is.

De fotokolleksje fan it Histoarysk Sintrum Ljouwert is mei mear as hûnderttûzen fotos de grutste histoaryske fotosamling yn Fryslân.

De albums binne op woansdeitemoarn 27 maart yn it HSL troch mefrou Lucia Mayo oanbean oan de Ljouwerter kultuerwethâlder Arno Brok.