Ingezonden persbericht

Persbericht
28 maart 2002
'Kyoto' met extra inspanning ruimschoots haalbaar

Het Wereld Natuur Fonds, Stichting Natuur en Milieu en Vereniging Milieudefensie vragen de Tweede Kamer om een pakket extra maatregelen, met name voor duurzame energie en energiebesparing. Dat is nodig om de Kyotoverplichting voor vermindering van de uitstoot van broeikasgassen te halen. De organisaties delen de opvatting van RIVM, ECN, CPB en de Rekenkamer dat het huidige beleid vrijwel zeker tekort schiet. De Kamerdebatten over Energierapport en de Evaluatienota Klimaatbeleid van 12 en 13 april a.s. bieden de laatste kans om nog voor de verkiezingen energie en duurzaamheid op de politieke agenda te zetten, zodat tijdens de kabinetsformatie de noodzakelijke stappen kunnen worden gezet.

Met het voorgestelde pakket aan maatregelen zal Nederland ongeveer tien Mton extra reductie van broeikasgassen realiseren. Daardoor wordt de Kyotoverplichting zeker gesteld. Met deze extra maatregelen wordt bovendien voldaan aan het streven om tenminste 50% van de maatregelen in eigen land te nemen.

De organisaties pleiten onder meer voor een verhoging en een betere differentiatie van de energiebelasting ter bevordering van investeringen in efficiënte Nederlandse warmtekrachtinstallaties en duurzame energie. Door een betere vormgeving van de energiebelasting en scherpere controle op groene stroom kan tevens worden voorkomen dat jaarlijks ¤ 50 tot 100 miljoen naar het buitenland verdwijnt zonder dat daar investeringen in duurzame energie tegenover staan. De organisaties pleiten verder voor aanscherping van de nu nog relatief lage energienorm voor nieuwbouwwoningen, zodat het gasverbruik wordt gehalveerd, en voor invoering van een Europees systeem van voortschrijdende normstelling voor het energiegebruik van auto's en elektrische apparaten. De bestaande overeenkomsten (convenant benchmarking) met de industrie dienen te worden omgezet in een systeem van verhandelbare emissierechten. Verhandelbare emissierechten bieden de mogelijkheid tot een kosteneffectieve aanpak en dankzij het vastgestelde plafond geeft dit systeem de garantie dat de afgesproken doelen worden gehaald.

Daarnaast is realisatie van een proefproject CO2-opslag in oude gasvelden nodig om de onduidelijkheid over de wenselijkheid en de haalbaarheid van deze optie weg te nemen.


---

Meer informatie:
Wereld Natuur Fonds: Marie Jeanne Douven, persvoorlichter, telefoon: (030) 693 73 13, mobiel: (06) 29 535 952, email: mdouven@wwf.nl Stichting Natuur en Milieu: Marijke Brunt, Jan de Vries, telefoon: (030) 2331328