GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 28 maart 2002 16:36 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Onderzoek naar predatie van weidevogels

(28 maart 2002)

Vragen van het lid M.B. Vos (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over onderzoek naar predatie van weidevogels.


1.
Bent u bekend met het onderzoek van SOVON en Alterra naar 'Weidevogels en predatie'? (Metro, d.d. 28 maart 2002)


2.
Bent u bekend met het verzoek aan u van initiatiefnemer Landschapsbeheer Nederland om een financiële bijdrage aan het onderzoek? Zo ja, wanneer heeft dit verzoek u bereikt?


3.
Bent u met de GroenLinks-fractie van mening, mede gezien uw opmerking in uw brief over de vossenpopulatie d.d. 19 maart jl. dat er momenteel onvoldoende kennis beschikbaar is over de dynamiek van van ecosystemen waarin vossen en weidevogels functioneren, dat onderzoek op korte termijn in gang gezet moet worden naar de invloed van de predatie van vossen op de weidevogelstand? Zo nee, waarom niet?


4.
Bent u van mening, dat uitgevoerde en lopende onderzoeken naar weidevogelpredatie en -sterfte onvoldoende zijn om vast te stellen wat de oorzaken zijn van de (lokale) achteruitgang van weidevogelpopulaties en invloed van de predatie door vossen en andere predatoren hierop? Zo nee, waarom niet?


5.
Is u bekend, dat zeven provincies en vier natuurbeschermingsorganisaties reeds een financiële bijdrage leverden aan het SOVON/Alterra-onderzoek, maar dat hiermee het onderzoek nog niet volledig bekostigd is?


6.
In hoeverre bent u bereid om uw verantwoordelijkheid te nemen om een substabtiële bijdrage te leveren aan het SOVON/Alterra-onderzoek? Indien u hier niet toe bereid bent, welke inspanningen zult u dan leveren om de u gesignaleerde kennisleemte in te vullen?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -