Gemeente Loenen aan de Vecht


Nieuwsberichten

28-03-2002
Majestueuze beuk in park gemeentehuis geveld.

Op maandag 25 april jongstleden hebben we helaas één van de twee grote beuken die hier vlak bij het gemeentehuis staan moeten vellen. Als ik nu vanachter mijn bureau naar buiten kijk is het vertrouwde beeld van de twee beuken ruw verstoord.
Helaas konden we niet anders.

In juli 2001 hebben we door de Nationale bomenbank een boomtechnisch onderzoek laten uitvoeren bij beide beuken. Uit metingen door middel van een impulshamer en een resistograaf is naar voren gekomen dat de stam van één van de twee bomen over een lengte van minimaal 4 meter helemaal hol was. De resterende wanddikte van de stam bedroeg hier nog slechts 12 tot 20 cm. (zie foto)

Het rottingsproces wat de oorzaak is van deze holte, is het gevolg van de Zadelzwam, welke zich in deze boom had gevestigd. Uit het onderzoek is dus gebleken dat de stabiliteit van deze boom zodanig is aangetast dat handhaven van de boom, ook naar mening van de Nationale bomenbank, niet langer verantwoord was. Uit praktijk ervaring en proeven is naar voren gekomen dat de minimale wanddikte van een stam met een doorsnede van 1,66 meter, 25 centimeter bedraagt. De gemeten waarde van 12 tot 20 cm is onvoldoende voor een stabiele boom.
Helaas hebben we deze boom dan ook moeten kappen. Na de kap hebben we doormiddel van het tellen van de jaarringen vast kunnen stellen dat deze boom ± 120 jaar oud is geworden. In deze 120 jaar had deze boom een hoogte bereikt van 34 meter.

Op 27 november 2001 is er door het college van de gemeente Loenen aan de sector grondgebied een kapvergunning verleend voor deze boom. Hierbij heeft het college ons een herplantplicht opgelegd van één nieuwe beuk in de handelsmaat 30-35cm stamomtrek.

Aan deze herplantplicht hebben we inmiddels voldaan, afgelopen woensdag is er in het kader van de Nationale boomfeestdag door groep 5/6 van het Fundament uit Loenen een nieuwe boom geplant. Hopende dat deze nog relatief jonge boom ook minimaal de leeftijd van zijn voorganger behaalt, zodat ook onze kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en achterachterkleinkinderen nog van zulke majestueuze bomen kunnen genieten.