Politiebond ACP

Vernieuwde uniform: men luistert!

Leusden, 28 maart 2002

Op donderdag 28 maart is er een miniconferentie gehouden met de betrokkenen bij het vernieuwde politie-uniform. Twee opvallende uitkomsten van de dag: de koppel wordt niet op de jas gedragen, maar op de broek en er wordt ook in de toekomst meer geluisterd naar de dienders die in het uniform moeten werken.

Tijdens de bijeenkomst op de LSOP-locatie in Apeldoorn zijn de eerste resultaten (tussenmeting) van de draagproef met het vernieuwde uniform gepresenteerd. De definitieve resultaten zullen naar verwachting niet veel afwijken.

Als er wordt gesproken over de koppel en de parka loopt bij de aanwezigen de emotiebarometer hoog op. Een belangrijk punt dat de ACP ook al in een vroegtijdig stadium aan de orde stelde. 45% van de proefdragers stopte voortijdig met het dragen van de koppel (onveilige sluiting) in combinatie met de parka.

Hoofdcommissaris Van den Berg, die in de raad van hoofdcommissarissen verantwoordelijke is voor het uniform, was duidelijk: de koppel wordt aangepast. Hij wordt in de toekomst op de broek gedragen.

Een kleine peiling onder de aanwezigen van de miniconferentie wijst uit dat er zeer verschillend wordt gedacht over de kleur van het overhemd. Ongeveer de helft is voor wit, de andere helft wil blauw. Een kwestie van persoonlijke smaak en voorkeur. Duidelijk is wel dat er een knoop moet worden doorgehakt.

De aanwezige collegas benadrukten vooral de veiligheid en functionaliteit van het nieuwe uniform. Men was het er mee eens dat er een "uniform" uniform moet komen. Wel wil men binnen de uniforme lijn een aantal keuzes houden. Vooral als het over de cap gaat. Een iets andere vorm graag voor jongeren en ouderen, zodat het een goede bijdrage kan zijn aan de gezagsuitstraling.

Wat gaat er nu verder gebeuren

Op basis van de uitkomsten van de evaluatie zullen op een groot aantal grotere en kleinere onderdelen aanpassingen plaatsvinden. Deze zullen vervolgens weer proefondervindelijk worden getoetst. Daarbij zal de gebruiker in het politieveld nadrukkelijk worden betrokken. Het uiteindelijke advies zal worden opgesteld door de Raad van Hoofdcommissarissen, die dit aan de Minister van Binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties zal aanbieden. Deze zal vervolgens een standpunt bepalen, dat hij nog in het overleg met de politievakorganisaties zal brengen.

De Politievakorganisatie ACP zal dan tot een definitieve afweging komen. Veiligheid, kwaliteit, functionaliteit en het draagvlak binnen de politie zijn daarbij belangrijke beoordelingscriteria.

Daarbij zullen ook onderwerpen die niet in de draagproef zijn meegenomen nog onder de aandacht worden gebracht. Zoals het kledingbudget,vergoeding voor reiniging en het dragen van een veiligheidsvest onder de kleding. Tijdens de bijeenkomst merkt hoofdcommissaris Van den berg op dat er op het punt de veiligheidsvesten ook al bijna een afgerond advies is.

Wij zullen er op blijven hameren dat er goed naar de betrokkenen (vooral de proefdragers) geluisterd wordt. Veranderingen kunnen volgens ons slechts tot stand komen als politiemensen zelf hun mening hebben gegeven (waar dan ook naar geluisterd wordt!).

Klik hier voor: TNO-onderzoek naar koppel en parka.

Klik hier voor: Evaluatie draagproef (op hoofdlijnen).