TROPENINSTITUUT MUSEUM

Mancala, een wereldspel

14 februari 2002
Primeur in Nederland

Mancala, een wereldspel
van 29 maart t/m 8 september 2002

Tentoonstelling en eerste Nederlands Kampioenschap van het wereldwijd gespeelde Mancala of kuiltje-kiezeltje spel in het KIT Tropenmuseum in Amsterdam.

Mancala is de verzamelnaam voor een bordspel dat wordt gespeeld in grote delen van Afrika, Azië en Amerika. De vorm van de borden, de spelregels en het gebruik van Mancala verschillen per gebied. Het bordspel heeft verschillende namen zoals Wari, Bao, Dakon en Owela.

Mancala wordt gespeeld op een bord van twee of vier rijen met kuiltjes en een groot aantal zaden, schelpen of steentjes. De winnaar is diegene, die de meeste zaadjes heeft bemachtigd. De regels van het spel variëren en zijn soms over grote afstanden verspreid. Zowel mannen, vrouwen als kinderen spelen Mancala. Het spel wordt meestal met twee, maar soms ook met drie spelers of in teamverband gespeeld. Soms is het een gezelschapsspel om de tijd aangenaam door te komen en soms zijn er serieuze kampioenschappen. Tegenwoordig wordt het ook op de computer gespeeld.

In de tentoonstelling zijn fraai uitgevoerde speelborden en sfeervolle fotos te zien, die de verspreiding en het gebruik van Mancala illustreren. Maar het leukste van de tentoonstelling is dat iedereen ook zelf een spelletje kan wagen. De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Alex de Voogt van de Universiteit van Leiden. Er zijn bruiklenen uit zijn privé-collectie en van het Wereldmuseum Rotterdam.


1ste Dutch Open Wari op 1 april 2002 - geen grap, wel leuk! Op 1 april wordt in het Tropenmuseum het 1ste Dutch Open Wari gehouden. Wari is een Mancalaspel dat in grote delen van de wereld op toernooien wordt gespeeld. De regels zijn eenvoudig te leren en kunnen op internet worden gevonden en geoefend. Bijvoorbeeld op de site: www.myriad-online.com

Het eerste kampioenschap wordt geleid door de Londense Oware Society die tevens de toernooiregels zal uitleggen. Er zijn medailles en andere prijzen te winnen en deelname is gratis. Het kampioenschap is het eerste in zijn soort in Nederland en is open voor alle leeftijden en nationaliteiten. Er kunnen maximaal twintig spelers deelnemen, dus wie het eerst komt ... Aanmelden kan per e-mail of fax bij de gastconservator van deze tentoonstelling: Alex de Voogt: a.j.de.voogt@let.leidenuniv.nl, fax: 071 5272939.

De tentoonstelling Mancala, een wereldspel staat vanaf 29 maart t/m 8 september 2002 in het
KIT Tropenmuseum. Het museum is dagelijks geopend van 10.00 -17.00 uur, Linnaeusstraat 2, Amsterdam. Op 30 april en 5 mei is het museum gesloten.

Het 1ste Dutch Open Wari wordt gehouden op 2e Paasdag - maandag 1 april van 10.00 - 16.00
uur - in het KIT Tropenmuseum Amsterdam. Deelname is gratis, maar aanmelden voor deelname aan het toernooi is verplicht. De volgorde van inschrijving bepaalt de deelname. Publiek is gedurende het hele toernooi van harte welkom om te kijken, zelf een spelletje te spelen en de tentoonstelling te bezoeken.

Op 13 en 14 april, tijdens het Museumweekend, zal gastconservator Alex de Voogt tussen
13.00 -16.00 uur speluitleg geven. Tijdens het museumweekend is de entree van het museum
Euro 1,-- en gratis met een MJK.

---

----