GCI HOLLAND PR

Center Parcs De Eemhof: toonaangevend voor Europa

Center Parcs De Eemhof:
toonaangevend voor Europa in aanbod en aanpak

Verscholen in de vlakke polder van Flevoland, in de nabijheid van Zeewolde, ligt De Eemhof. Het park, dat in 2000 landelijk in het nieuws was vanwege een grote brand die een deel van de faciliteiten in de as legde, is vanaf 29 maart 2002 weer geopend voor zijn gasten. In het jaar voorafgaand aan de heropening is met man en macht gewerkt om het park, onderdeel van Center Parcs, een complete gedaanteverwisseling te geven. Het hart van het park is geheel vernieuwd, volgens een voor Europa revolutionair concept. Tropische en mediterrane sferen zijn tot in detail doorgevoerd met behulp van authentieke materialen, flora en fauna. Voor de realisatie werkten Hollandse bouwers maandenlang samen met ambachtsmensen uit alle delen van de wereld: van Portugese tegelzetters en Italiaanse dakdekkers tot Balinese beeldhouwers. Het resultaat is een uniek park, waar je met recht 'even helemaal weg' bent.

Of je nu gesteld bent op rust en ontspanning, sportieve inspanning of culinair genieten, in De Eemhof vind je wat je zoekt. Dat is het belangrijkste uitgangpunt dat het park hanteert om zijn gasten te onthalen. De Eemhof onderscheidt zich echter vooral van andere parken in Nederland en daarbuiten door het oog voor detail en de perfectie waarmee het 'concept' is doorgevoerd.

Vier elementen
De herbouw van het park omvat vier belangrijke elementen. Het hart van de parkfaciliteiten wordt gevormd door de Market Square, een plein in origineel mediterrane stijl met terrasjes, eetgelegenheden en winkeltjes. Daarnaast ligt het overdekte zwembad Aqua Mundo, waar een tropische sfeer heerst en waar het enorme golfslagbad is omgeven door authentieke Balinese beelden en tropische bomen. Surfers en bodyboarders kunnen hun hart ophalen in de naast het zwembad gelegen Flow Rider: een permanente golf van het formaat dat alleen in geliefde surfoorden als Hawaï te vinden is. Als derde element is er de zogeheten Action Factory, geheel gebouwd in Cubaanse stijl. Hier zijn allerlei activiteiten ondergebracht, van klimwand en bioscoop tot en met een 9-holes pitch & put golfbaan. En ten slotte is er het Grand Restaurant, een full service culinair restaurant met een uitgebreide kaart.

De entourage, de faciliteiten, de attracties en de accommodaties van De Eemhof vormen samen een vrijetijdspark dat uniek is in Europa. Center Parcs heeft aan de hand van enquêtes, tevredenheids-onderzoeken en marktresearch een park ontworpen dat door zijn diversiteit beantwoordt aan de wensen van een zeer brede en gevarieerde doelgroep. Bij de inrichting is rekening gehouden met de uiteenlopende behoeftes van de vakantievierder van de 21e eeuw. Door de ruime opzet van het park heeft elke gast de vrije keuze tussen rust of gezellige drukte, tussen ontspannen luieren of actief sporten en spelen, en tussen stilte en bedrijvigheid.

Natuurlijk
Wie zich als gast begeeft in de herbouwde Eemhof, vergeet vrijwel meteen dat hij zich in werkelijkheid bevindt in de oer-Hollandse polder. Op de Market Square komen de kleuren en geuren van het Middellandse-Zeegebied direct op je af. Het plein is omgeven door citrusbomen, olijfbomen, kurkeiken en zachtgeurende planten die karakteristiek zijn voor de mediterrane sfeer. De dakpannen, het pleisterwerk, de aardewerken tegels, ze zijn allemaal authentiek. Rechtstreeks geïmporteerd uit Italië, Spanje en Portugal. En dat niet alleen: alle zuidelijke elementen zijn vervaardigd en aangebracht door vakmensen uit het land van herkomst. Volgens de werkwijze en procédés die in die landen worden gehanteerd en die kenmerkend zijn voor de gebouwen en ornamenten rond de Middellandse Zee. Om de Zuid-Europese bomen te laten gedijen in de Hollandse omgeving, is de natuurlijke bodemgesteldheid volledig nagebootst. Zo zorgt een verwarmingssysteem in de grond voor precies de juiste temperatuur waarin deze bomen en planten het goed doen.

Balinese sfeer
Zo mogelijk nog bijzonderder is de Aqua Mundo, een waterwereld die ervoor zorgt dat de gast zich waant op een tropisch eiland in de Indonesische archipel. Natuurlijk is het fantastisch zwemmen in de wildwaterbaan en het grote golfslagbad, maar het is vooral de zorgvuldig aangelegde natuur met touwbrug, watervallen, palmbomen, oerwoudplanten en tropische woudreuzen die de authentieke Balinese sfeer schept. De glazen koepel die het bad overdekt, wordt vrijwel helemaal aan het zicht onttrokken door het bladerdak. De meerderheid van de beplanting - van de kleinste struik tot en met de grootste palmboom - is rechtstreeks uit Azië geïmporteerd, overigens zonder schade toe te brengen aan de natuur ter plekke. Ook hier zijn de natuurlijke omstandigheden van lucht en bodem exact nagebootst zodat al het groen zo goed mogelijk gedijt.

Fraai en opvallend zijn ook de honderden grote en kleine Balinese beelden die overal in de Aqua Mundo zijn terug te vinden. Sommige torenen prominent uit boven het tropische bad, andere zijn verscholen tussen het groen in de vele rustige hoekjes van het complex. De beelden van antracietkleurig vulkanisch gesteente zijn in Yogjakarta vervaardigd door honderden lokale kunstenaars. Voor de plaatsing en afwerking kwamen een groep Balinese beeldhouwers over naar Nederland. Ze verbleven enkele weken op De Eemhof om ter plekke hun werk te voltooien.

120.000 liter per minuut
Vlak bij het zwemgedeelte met zijn jungle-sfeer bevindt zich de Flow Rider, een continue golf, waar je overdekt kunt surfen en bodyboarden. 120.000 liter water wordt hier per minuut rondgepompt. Een ideale plek voor stoere beach boys en - girls, omgeven door een entourage die de surfer regelrecht naar Hawaï brengt. En het is veilig, want ondanks de enorme golf is het water erachter maar 5 centimeter diep.

Inspannen en ontspannen
De iets verderop gelegen Action Factory biedt een mengeling van inspanning en ontspanning. Naast meer traditionele sporten en spellen als bowlen, darten en biljarten, is hier de mogelijkheid om een wand te beklimmen of te golfen op een negen holes-baan (par 3, pitch en put). In de Action Factory kunnen de gasten verder bijvoorbeeld volleyballen of aan hun conditie werken in de workout room. Ook in dit deel is gezorgd voor een exotische sfeer, want zowel in kleur als architectuur heeft de Action Factory een Cubaanse stijl. En wie zich niet in het zweet wil werken maar juist lekker lui wil ontspannen, vindt hier onder meer een bioscoop, internetmogelijkheden, een buitenterras en diverse vormen van entertainment en show voor zowel volwassenen als kinderen.

Eten en drinken
Overal zijn gelegenheden om lekker te eten. Van een lichte snack of een verse vruchtencocktail in een van de vele cafeetjes rond de Market Square, tot een originele Amerikaanse hamburger of een Mexicaanse taco. Maar wie liever kiest voor een volledig meergangendiner, wordt verwend in het Grand Restaurant. Hier vinden lekkerbekken een uitgebreide en gevarieerde kaart die de chef voor zijn gasten heeft samengesteld. Een heerlijke gelegenheid om echt culinair te tafelen.

Natuur en milieu
Minder direct in het oog springend, maar zeker van belang is de aandacht die er bij het concept van De Eemhof is besteed aan natuur, milieu en energieverbruik. Een paar voorbeelden. Voor de zuivering van het zwemwater wordt een minimale hoeveelheid chloor gebruikt. Een enorme installatie, speciaal ontworpen en gebouwd voor het park, gebruikt uiteenlopende technieken; van hoog rendements-installatie, warmtekrachtkoppeling tot en met biofilters om het water te reinigen. Iedere 15 minuten wordt het water van het golfslagbad en de wildwaterbaan (in totaal 2.000.000 liter) in zijn geheel ververst. De natuurlijke vijanden van de tropische bomen en planten, zoals luizen en parasieten, worden niet bestreden met chemische middelen, maar door het uitzetten van speciaal door Center Parcs gekweekte lieveheersbeestjes. De lampen en spotjes dienen niet alleen voor verlichting; de uitgestraalde warmte wordt gebruikt om de palmen en uitheemse bomen te verwarmen. Deze bomen zijn geïmporteerd uit Zuidoost-Azië (Thailand, Laos, Birma, Indonesië), waarbij er op is toegezien dat geen enkele boom afkomstig is uit beschermde gebieden of bedreigde wouden. Verschillende omheiningen zijn vervaardigd uit duurzaam, speciaal gekweekt hardhout. De uitheemse vogels die zowel buiten in het park als op de Market Square rondlopen, zijn met medewerking van het Ministerie van Landbouw, Natuurbehoud en Visserij uitgezet, nadat ze in beslag waren genomen bij illegale invoer.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Als De Eemhof wordt vergeleken met een gewoon dorp van dezelfde omvang, ligt het totale energieverbruik beduidend lager. Dit past helemaal in de filosofie achter de aanleg van het park. Zonder uiteraard het commerciële doel van Center Parcs uit het oog te verliezen, is in het concept steeds rekening gehouden met milieubelang en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit is bijvoorbeeld ook terug te vinden in de afspraken die zijn gemaakt met de buitenlandse ambachtsmensen en kunstenaars. Voor hun werk zijn vergoedingen overeengekomen volgens westerse normen. Hiermee heeft de lokale economie in de landen van productie een extra impuls gekregen. Bovendien is zorgvuldig omgegaan met de culturele en religieuze betekenis van de beelden, schilderingen en ornamenten die in het park zijn geplaatst. In nauw overleg en in samenwerking met de kunstenaars is ervoor gezorgd dat de boeddhistische en hindoeïstische kunstwerken een plek en situering hebben gekregen volgens de gewoonten en regels in de landen van herkomst.

De herbouwde Eemhof is in al zijn facetten een toonaangevend vakantiepark in Europa. Center Parcs verwacht jaarlijks 300.000 gasten hier een onvergetelijk verblijf aan te bieden.

Zeewolde, februari 2002