Ingezonden persbericht


Persbericht

Bezorgde skaters gaan in overleg met de

gemeente Den Haag en de Haagse Jongerenraad

Op vrijdag 29 maart 2002 om 16.00 uur op het HOF komen skaters van de Grotiusplaats, de gemeente Den Haag en de Haagse Jongerenraad bij elkaar om te praten over het concept raadsvoorstel 'overlast door skaters en skateboarders'.

In dit conceptraadsvoorstel staat dat de gemeente het recht krijgt om op elke 'gewenste plek' in Den Haag een skateverbod te laten gelden, om zo de overlast op die plek door skaters en skateboarders tegen te gaan. Hiervoor moet de APV (Algemene Politieverordening) gewijzigd moeten worden.

Het initiatief is gekomen vanuit de commissie LMS (Leefbaarheid, Milieu en Scheveningen) van wethouder Stolte. Den Haag is de eerste gemeente in Nederland die zo'n skateverbod wil laten gelden.

Op dit moment is er een plek in Den Haag waar volgens de gemeente skaters zorgen voor overlast en waar de gemeente zo snel mogelijk een skateverbod wil laten gelden. Dit is de Grotiusplaats (Prins Claus Laan/Theresiastraat ingang Paleis van Justitie)

De skaters zouden schade aanbrengen aan het meubilair, zwerfvuil achterlaten en de kans op vandalisme zou toenemen.

De Haagse Jongerenraad heeft het initiatief genomen om met de skaters van de Grotiusplaats en de gemeente Den Haag om de tafel gaan zitten. De skaters zijn niet ingelicht door de gemeente waarom er een skateverbod moet gelden op de Grotiusplaats, dit betreurt de Haagse Jongerenraad.

Volgens de skaters kunnen zij nergens anders terecht in de buurt. Zij vinden dit een erg makkelijke oplossing om zich zo weg te laten jagen. Zij verwachten zo een heksenjacht op de skaters en denken dat de Grotiusplaats niet de enige plaats zal zijn waar een verbod komt. Zij denken dat er straks helemaal geen goede skatemogelijkheden meer zijn.

De Haagse Jongerenraad vindt het belangrijk dat ook de skaters zelf erbij worden betrokken en de Haagse gemeenteraad mag pas een besluit nemen als alle partijen aan het woord zijn gelaten, dus ook de skaters. Verder wil de Jongerenraad op korte termijn een goed beeld krijgen van de voorzieningen die er op dit moment zijn voor de skaters in Den Haag.

Einde persbericht