Ingezonden persbericht

Levenslust blijft ook na ingrijpende beenamputatie

Dertigste etappe De Wandeling met snowboardster Bibian Mentel

HILVERSUM, 20020325 -- "Of ik er over tien jaar nog wilde zijn of niet. Na deze vraag van de arts had ik rationeel de keuze gemaakt. Er volgde nog een tweede test en emotioneel gezien hoopte ik dat de uitslag negatief zou zijn." Bibian Mentel (29) had de keuze al gemaakt. Haar onderbeen moest geamputeerd worden, waardoor ze in ieder geval een verdere snowboardcarrière kon vergeten. "Ik beschouwde de amputatie eigenlijk als een verloren wedstrijd."

Bibian Mentel gold als een van de beste snowboardsters van Nederland en deelname aan de Olympische Winterspelen van Salt Lake City lag in het verschiet. Tot er vorig jaar een kwaadaardige tumor werd gevonden in haar onderbeen. Amputatie bleek onvermijdelijk. Toch weerhoudt haar deze tegenslag niet om te genieten van het leven en naar de toekomst te kijken. "In het revalidatiecentrum kwam ik er achter dat ik maar één been mis. Ik bruis van de energie. Mijn kijk op het leven is veranderd en ik zie vol verwachting uit naar de nieuwe fases in mijn leven die aanbreken." Voor Bibian is het belangrijk om anderen te laten zien dat je met een handicap niet bij de pakken neer hoeft te zitten. Ze staat, met een prothese, zelfs weer op het snowboard en werd onlangs Nederlands Kampioen op het onderdeel boardercross. In KRO De Wandeling legt ze met presentatrice Lucette Verboven de dertigste etappe af tussen Ell en Thorn.

KRO De Wandeling volgt in 39 etappes het Pelgrimspad van Amsterdam naar Maastricht. Onderweg ontmoet Lucette Verboven 'gewone' mensen met een herkenbaar en inspirerend verhaal, waarin levenservaring, relaties en spiritualiteit centraal staan.

KRO De Wandeling, vrijdag 29 maart 16.30 uur (HH. op zondag 31 maart 09.30 uur)
Nederland 1



Ingezonden persbericht