RDW Centrum voor voertuigtechniek

Veendam, 28 maart 2002

Tenaamstelling voertuigen bij autobedrijven van start

Vanaf 1 april 2002 kunnen voertuigbedrijven in Nederland (waaronder autobedrijven) voertuigen op naam zetten in het eigen bedrijf. Na verkoop van een voertuig kan nu ter plekke een kenteken op naam van de nieuwe eigenaar worden gezet. De bijbehorende kentekendocumenten kunnen dan direct aan de klant mee worden gegeven. De gang naar het postkantoor wordt hierdoor overbodig. Het voertuigbedrijf hoeft niet meer iemand naar het postkantoor te sturen en de particuliere klant hoeft zijn rijbewijs niet meer achter te laten. Naar verwachting scheelt dit de autobranche vele miljoenen euro per jaar aan o.a. improductieve uren. Samen met de autobranche en de ministeries van Verkeer en Waterstaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie is de tenaamstelling bij het garagebedrijf door de RDW jarenlang voorbereid.

Op vrijdag 29 maart 2002 vindt om 11.00 uur, in aanwezigheid van o.a. de algemeen directeur van de RDW, dhr. drs. J.G. Hakkenberg en de algemeen directeur van de BOVAG, dhr. drs. J.G.S.M. Burgman, de eerste tenaamstelling plaats bij autobedrijf Wittebrug, Donau 120 te Den Haag.

Van de 16.000 voertuigbedrijven hebben inmiddels ongeveer 1.500 bedrijven de bevoegdheid om in het eigen voertuigbedrijf op naam te kunnen zetten, aangevraagd. De verwachting is dat op niet al te lange termijn tussen de drie- en vierduizend bedrijven zich aanmelden bij de RDW voor de bevoegdheid.

De nieuwe tenaamstellingsprocedure houdt in dat de nieuwe eigenaar persoonlijk moet verschijnen bij het voertuigbedrijf en zich legitimeert met een rijbewijs. Als na controle met de registers van de RDW alles akkoord is bevonden, vindt de mutatie in het kentekenregister plaats en kan het garagebedrijf het kentekenbewijs deel II printen om deze vervolgens aan de koper te overhandigen. De gehele procedure duurt naar schatting enkele minuten.

Informatie voor de redactie

Met vragen kunt u terecht bij: Heleen van Noord, afdeling Communicatie: (079) 345 79 87. Meer informatie over de RDW vindt u op deze website.