Korps: Friesland, plaats: Friesland 29-03-2002
Politieberichten van 28/3 (13.00) t/m 29/3 (07.00)

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Donderdag omstreeks 11.15 uur reed een 40-jarige automobilist uit Leeuwarden, op de Eksterstraat, achteruit tegen een geparkeerde auto aan. De Leeuwarder bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 570 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Ook zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Achlum: agressieve eierzoeker
Donderdag omstreeks 11.30 uur wilde een 34-jarige inwoner van Achlum een aantal eierzoekers van zijn land sturen, omdat hij hun geen toestemming had gegeven. De personen reageerden niet op zijn verzoek, waarop de man de politie wilde bellen. Hierop werd hij door een van de mannen bij de keel gegrepen. De mannen zijn hierop nog even doorgegaan met eierzoeken en vervolgens vertrokken. De Achlumer heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Donderdag om 13.10 uur zag de politie dat een man op de Wirdumerdijk aan voorbijgangers een doosje probeerde te verkopen. In het doosje zat een horloge, dat net daarvoor uit een winkel aan de Nieuwestad was gestolen. Hierop is de verdachte, een 30-jarige inwoner van Eesergroen, aangehouden voor diefstal dan wel heling. De verdachte is overgebracht naar het bureau. Aangifte is gedaan door een 21-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Leeuwarden: aanhouding na belediging
Donderdag om 14.20 surveilleerde de politie op het Cambuurplein. Daar zag zij een auto half op de stoep geparkeerd. De inzittende werd gevraagd de auto te verplaatsen. Toen de politie een vijftal minuten later terugkwam bleek de auto op een invalidenplaats te staan. Hierop kreeg de bestuurder een bekeuring. De bestuurder, een 45-jarige inwoner van Leeuwarden, werd hierop boos en hij beledigde de politiemensen. Hierop is de bestuurder aangehouden voor belediging en overgebracht naar het bureau.

Wolvega: aanrijding met letsel
Donderdag om 15.00 uur vond een aanrijding plaats op de Grindweg. Een 8-jarige inwoner van Wolvega stak de weg over, waardoor een 19-jarige automobilist uit Katlijk het jongetje niet meer kon ontwijken. Hij is daarop, per ambulance, met vermoedelijk een hersenschudding, overgebracht naar de Tjongerschans.

Kornwerderzand: te snel, rijbewijs ingevorderd
Donderdag om 11.40 uur reed een 33-jarige automobilist uit Brielle tussen de sluizen bij Kornwerderzand op de Rijksweg A7 N 127 km per uur, terwijl ter plaatse 70 km per uur is toegestaan. Omdat de verdachte meer dan 50 km per uur te snel reed (namelijk 57) is zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak woning
Donderdag overdag is ingebroken in een woning aan de Nieuweburen. Men kwam binnen door de voordeur te forceren. Ontvreemd werden een telefoon en een videorecorderd. Aangifte is gedaan door een 22-jarige inwoner van Leeuwarden.

Leeuwarden: grote bromfietscontrole
Donderdag werd door het team Verkeer van het district Midden Friesland een bromfietscontrole uitgevoerd op het Oldehoofsterkerkhof en de Wirdumerdijk/Wilhelminaplein. Op het Oldehoofsterkerkhof werden 38 bestuurders van bromfietsen gecontroleerd, vijf hadden hun zaakjes goed voor elkaar. Op de Wirdumerdijk werden 25 bestuurders gecontroleerd, waarvan vier bromfietsen in perfecte staat verkeerden. Er werden de volgende bekeuringen gegeven: overschrijding vermogen (22 maal), tweemaal meer dan 2 KW, 15 maal overschrijding van het geluidsniveau (hoogste: 117 dB), viermaal geen helm, viermaal geen bromfietscertificaat, eenmaal eerste vordering bromfietscertificaat, eenmaal geen gele plaat, eenmaal rood lciht, eenmaal voeren mistlampen en driemaal fout parkeren. In totaal weren 66 bestuurders gecontroleerd en werden 54 beschikkingen uitgeschreven. Tijdens de controle werd door een 32-jarige inwoner van Leeuwarden beledigende taal geuit richting de politiemensen. De man is daarop aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Heerenveen: belediging
Donderdag om 21.00 uur werd een 35-jarige bromfietser uit Heerenveen gecontroleerd op de Gedempte Molenwijk. De brommer voerde geen verlichting. Verder bleek de betrokkene niet in het bezit te zijn van een bromfietscertificaat en was de bromfiets niet verzekerd. Bij het weglopen beledigde de inwoner van Heerenveen de politiemensen. Hierop is de verdachte aangehouden voor het beledigen van een ambtenaar in functie.

Zwaagwesteinde: verlaten na plaats aanrijding en getuigenoproep Donderdag om 20.15 uur fietste een 13-jarige inwoonster van Zwaagwesteinde met een vriendin over de Zuider Stationsstraat. De meisjes kwamen uit de richting De Heide en gingen richting de spoorlijn. Het 13-jarige meisje fietste aan de buitenkant. Op een gegeven moment werd zij van achteren aangereden door een personenwagen. Het meisje kwam hierdoor ten val. Ze liep een hersenschudding op en verschillende schaafplekken. Het meisje is ter plaatse door een arts behandeld. De automobilist is na de aanrijdingdoorgereden in noordelijke richting. De auto is misschien blauw van kleur. De politie komt graag in contact met de doorrijder of met eventuele getuigen via het algemene nummer van de politie, telefoon 0900 8844.

Wolvega: rijden onder invloed
Donderdag omstreeks 22.00 uur werd een 23-jarige automobilist uit Wolvega gecontroleerd op de Sportlaan. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 330 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uren.

Drachten: aanrijding met letsel
Donderdag om 22.00 uur reed een 35-jarige bromfietser uit Drachten, met achterop een 16-jarige inwoner van Drachten, over de Lauwers. Men reed in zuidelijke richting. Vermoedelijk door de snelheid is de bromfietser te ver uit de bocht gereden en kwam men ten val. De bijrijder liep een gebroken neus op, de bestuurder had een diepe snee boven zijn rechteroog. Beiden droegen geen helm. De bromfiets is overgebracht naar het bureau. Beiden zijn voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 01.50 uur werd een 54-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op de Alma Tademastraat. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 395 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Heerenveen: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 04.35 uur werd een 20-jarige automobilist uit Heerenveen gecontroleerd op deAzaleastraat. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 535 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Scharsterbrug: aanrijding met lichtgewonde
Donderdag omstreeks 17.25 uur reed een 42-jarige inwoner van Gerkesklooster met zijn bestelauto over de Rijksweg A6 in de richting Joure. Hij zag te laat dat een voor hem rijdende personenauto, bestuurd door een 33-jarige inwoner van Leeuwarden, afremde voor een file. De bestuurder uit Gerkesklooster botste op zijn voorligger. De bestuurder uit Leeuwarden, klaagde over nekpijn en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Beide autos werden weggesleept.

Scharnegoutum: inbraak woning
Donderdagavond werd ingebroken in een woning aan de Terp. Aan de voorzijde werd een raam vernield. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werden sieraden (o.a gouden armband, halsketting en ketting met gouden tientje) weggenomen. De waarde van het ontvreemde is niet bekend. De bewoner, een 71-jarige man, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: wildplassen
Vrijdag omstreeks 02.15 uur zag een patrouille dat op de Nieuwestad twee mannen stonden te urineren tegen de gevel van een winkel. Toen de agenten de beide mannen hierover aanspraken en hen een bekeuring wilden geven, boden de mannen verzet. Zij weigerden hun namen op te geven. Vervolgens boden zij verzet bij hun aanhouding. Met behulp van collegas werden de beide mannen, 23 en 19 jaar, beiden uit Leeuwarden, aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de beide mannen is proces-verbaal opgemaakt.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272