Vereniging Milieudefensie


Persbericht

HAK kiest voor biologisch!
Campagne Milieudefensie boekt succes

Amsterdam, 29 maart 2002--- Tijdens een Milieudefensie-actie heeft Hak vandaag bekendgemaakt met biologische producten op de markt te komen. Milieudefensie bood het bedrijf, samen met ruim vijftig consumenten, een mega- order aan voor 53.320 potjes - nog niet bestaande - biologische HAK-appelmoes. Het bedrijf heeft de order geaccepteerd en toegezegd binnen twee jaar diverse biologische HAK- producten in de schappen te zetten.

HAK-directeur Boers nam de mega-order aan van Milieudefensie, die samen met vijftig consumenten met lege winkelwagentjes voor de poort van de HAK-fabriek in het Brabantse Giessen actie voerde. Boers deed de toezegging dat binnen twee jaar een aantal biologische HAK- producten op de markt komen.

HAK-directeur Boers: 'Tot nu toe zag HAK onvoldoende aanknopingspunten om biologische producten onder HAK-merk op de markt te brengen.' Zo zou de vraag naar biologisch niet groot genoeg zijn. De actie van Milieudefensie geeft nu een duidelijk signaal dat de vraag er wel is. Nicole Bakker, campagneleider Voedsel bij Milieudefensie, spreekt van een belangrijk succes. 'Ik verwacht dat andere bekende merken als Danone en Iglo net als HAK voor biologisch zullen kiezen. We gaan dan ook door met onze acties om hen te overtuigen.'


* Sinds juli 2000 vraagt Milieudefensie tien bekende merken, waaronder HAK, om biologische producten onder hun merknaam op de markt te brengen.

* Juli - heden: Gesprekken van Milieudefensie met bekende merken over de knelpunten en oplossingen voor de omschakeling naar biologisch.
* November 2001: Rapport Biologisch, een logische keus.

* November 2001: Milieudefensie start met De Bestelling, een actie waarbij consumenten voor één euro per potje - nog niet bestaande - biologische HAK-appelmoes kunnen bestellen. Milieudefensie wil laten zien dat er wel degelijk vraag is naar biologische producten.
* December 2001: de STER en andere radiostations weigeren de radiospot voor De Bestelling uit te zenden, omdat het spotje HAK, Iglo en Mona in een negatief daglicht zou stellen.
* Februari 2002: Milieudefensie maakt bekend dat er inmiddels ruimt 28.000 potjes biologische HAK- appelmoes besteld zijn. Onder de bestellers bevinden zich de politici Marijke Vos (GroenLinks) en Dick Stellingwerf (ChristenUnie) en de Tweede-Kamerfractie van de SP..
* 29 Maart 2002: Milieudefensie biedt HAK een mega-order van 53.320 potjes biologische HAK- appelmoes aan.

* 29 Maart 2002: HAK maakt bekend binnen twee jaar met een aantal biologische HAK-producten op de markt te komen.

Biologische producten, herkenbaar aan het EKO- keurmerk, worden geproduceerd zonder gebruik van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen, kunstmest of genetische manipulatie en zijn daardoor beter voor het milieu.

###






Vereniging Milieudefensie