---

Ministerie van Defensie



---

Mogelijk nieuwe missie voor Nederlandse krijgsmacht

29-03-2002

De Minister van Defensie is door de NAVO benaderd om de Task Force Fox missie komende zomer over te nemen. Op dit moment wordt deze missie door Duitsland geleid.

In september 2001 heeft de Luchtmobiele Brigade met 200 militairen bijgedragen aan de Operatie Essential Harvest. In totaal werden bijna 4000 militairen uit elf landen bij deze operatie ingezet. Tijdens deze operatie werden de Albanese rebellen van het UCK-M op vrijwillige basis ontwapend. Dit ontwapenen was een onderdeel van het vredesproces tussen de Albanese rebellen en de Macedonische regering. De Operatie Essential Harvest was een succes. Na afloop van deze missie werden er internationale waarnemers in Macedonië geplaatst, die toezicht houden op het verdere verloop van het vredesproces. Om deze waarnemers te beschermen (en in geval van nood te evacueren) werd Task Force Fox opgericht.

Op dit moment worden er 700 militairen ingezet voor Task Force Fox, waarvan het merendeel Duits is. Naast de bescherming van internationale waarnemers, is ook het ondersteunen van de terugkeer van vluchtelingen een taak voor Task Force Fox. Of Nederland daadwerkelijk deze missie van Duitsland over zal nemen is afhankelijk van politieke besluitvorming.