Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 29-03-2002
Persberichten district Maastricht (HP 13.15 uur) Vrijdag 29 maart 2002

Maastricht, straatrover aangehouden:
Een 29 jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, is vrijdagmorgen 29 maart 2002 door de politie aangehouden nadat deze op de Hoogbrugstraat te Maastricht een man beroofd had van zijn beurs. Het slachtoffer, een 19 jarige inwoner van het Duitse Lindscheid, liep vrijdagmorgen samen met een kennis over de Hoogbrugstraat te Maastricht waar hij aangesproken werd door een onbekend man. Deze vroeg of het tweetal harddrugs wilde kopen hetgeen door het tweetal afgewezen werd. De onbekende man was echter vasthoudend en vroeg of ze misschien softdrugs wilden kopen hetgeen opnieuw afgewezen was en het tweetal liep verder. De 19 jarige werd daarna vanachter stevig vastgepakt en achterover getrokken. De onbekende man haalde een beurs uit de broekzak van het slachtoffer en ging er daarna vandoor. Het tweetal zette daarop een achtervolging in maar werden daarna bedreigd door de onbekende man. Deze deed voorkomen alsof hij een vuurwapen in zijn bezit had. Hiervan schrok het tweetal terug en staakte de achtervolging. Zij waarschuwden de politie met hun GSM en liepen de overvaller vanaf enige afstand achterna. Een ter plaatse gezonden politiepatrouille werd door het slachtoffer op de hoogste gesteld van het voorval en wees de weglopende straatrover aan. Deze werd op de Maastrichter Brugstraat aangehouden en voor verder onderzoek ingesloten aan het politiebureau.
Het slachtoffer heeft aangifte gedaan van de beroving waarbij hem een beurs afhandig werd gemaakt met daarin diverse papieren, bankpasjes en een bankbiljet van 50 euro. De beurs had het slachtoffer inmiddels weer in zij bezit. Hij had deze bij het nalopen van de straatrover op straat aangetroffen. Hij miste alleen aan bankbiljet van 50 euro. Dit werd door de politie in de kleding van de aangehouden straatrover aangetroffen. De straatrover is inmiddels in verzekering gesteld.

Maastricht, rijden onder invloed:
De politie heeft vrijdagmorgen 29 maart 2002 een 58 jarige inwoner van Maastricht aangehouden wegens het rijden in een personenauto onder invloed van alcohol.
Het alcoholgebruik van de inwoner van Maastricht werd omstreeks 01.30 uur vastgesteld bij een routinecontrole op de Smissenhaag. Bij het eerste contact met de bestuurder bleek deze behoorlijk naar het gebruik van alcohol te ruiken, welk alcoholgebruik nogmaals werd bevestigd door een alcoholblaastest. De automobilist werd daarop meegenomen naar het politiebureau waar de ademanalyse een alcoholpromillage aangaf van 1.4 promille. Tegen de inwoner van Maastricht werd proces-verbaal opgemaakt waarbij zijn rijbewijs werd ingevorderd. Na verhoor kon hij huiswaarts.

Maastricht, fietsdief verzet zich bij aanhouding: Een 38 jarige inwoner van Maastricht is donderdag kort voor 17.00 uur door de politie op het Stationsplein aangehouden na het plegen van een fietsdiefstal. De fietsdief verzette zich tegen zijn aanhouding en moest geboeid naar het politiebureau worden overgebracht. Getuigen zagen donderdagmiddag omstreeks 16.30 uur een man een fiets wegnemen uit de fietsenstalling aan het Stationsplein te Maastricht en deze op zijn rug vervoeren. De getuigen die het voorval zagen waarschuwden de politie.
Een politiepatrouille kon op het Stationsplein op aanwijzing van de getuigen de fietsdief aanhouden. Het bleek een bekende drugsverslaafde te zijn die zwaar gedronken had. Mogelijk had deze bemerkt dat de getuigen hem volgden en had daarop de fiets weggezet. Bij zijn aanhouding wilde de fietsdief niet mee naar het politiebureau en rukte zich steeds uit alle macht los. Hij kon echter naar de grond gewerkt worden waar hij werd geboeid. Hij bleek bij onderzoek in zijn kleding twee bolletjes heroïne in zijn bezit te hebben. Hij werd voor verder onderzoek ingesloten aan het politiebureau. De fiets is inmiddels teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar. Deze meldde zich kort na de aanhouding bij de politie.

Maastricht, dieven aangehouden:
Een 21 en een 15 jarige verdachte zijn donderdag 28 maart door de politie aangehouden nadat deze een damestas in en vuilnisbak deponeerden. De tas bleek van diefstal afkomstig te zijn. Een politiepatrouille werd omstreeks 17.40 uur naar de Stationsstraat gezonden alwaar uit een reisbureau een damestas gestolen zou zijn. De politiepatrouille zag op de parkeerplaats aan de Parallelweg twee mannen bij een vuilnisbak iets wegstoppen en wilde een onderzoek instellen. Het tweetal kreeg de naderend politieauto in de gaten en zette het meteen op een lopen. In de vuilnisbak bleek een damestas te zijn weggestopt.
Het tweetal kon na een achtervolging worden aangehouden. Zij bleken tijdens hun achtervolging drie GSMs te hebben weggegooid. Deze werden in de van de Berghstraat teruggevonden. De twee verdachten werden voor verder onderzoek ingesloten aan het politiebureau. De damestas bleek uit een reisbureau aan de Stationsstraat te zijn gestolen. Een daarin aanwezig GSM alsmede een geldbedrag van 36 euro werden uit de tas gehaald. Een van de drie telefoons bleek de gestolen GSM uit het reisbureau te zijn. Een tweede telefoon bleek gestolen te zijn in een eetgelegenheid aan de Wijcker Brugstraat te Maastricht. De eigenaresse deed aan het politiebureau aangifte van de diefstal en kreeg daar te horen dat haar telefoon inmiddels weer terug was. In de eetgelegenheid werd de eigenaresse van de telefoon aangesproken door het aangehouden tweetal en werd gevraagd om een vuurtje. Dat werd gegeven. Tijdens het vuurtje geven zag een van beide mannen kans ongemerkt de telefoon uit de tas te stelen. De eigenaar van de derde telefoon is nog niet achterhaald. De politie stelt een verder onderzoek in.