Apple Benelux

Frankfurt overspoeld door muziek en audio voor Mac OS X

Logo van Musikmesse De Musikmesse , de grootste muziekbeurs ter wereld die dit jaar is gehouden van 13 tot 17 maart in Frankfurt, stond in het teken van de groeiende ondersteuning van Mac OS X als standaardbesturingssysteem voor muziek en audio op het Mac-platform. Professionals op het gebied van audio-opname en muziekproductie vertrouwen, net als professionals op vele andere creatieve gebieden, volledig op het meest geavanceerde besturingssysteem ter wereld.

Cubase-panner
Steinberg introduceerde tot ieders verrassing Cubase SX, de nieuwste versie van zijn bekroonde Cubase-programma. Verder maakte Steinberg bekend dat SX exclusief voor Mac OS X is ontwikkeld, wat voor de hand ligt nu Mac OS X het standaardbesturingssysteem is op alle nieuwe Mac-computers. Met dit besluit geeft Steinberg tevens blijk van groeiende ondersteuning van Mac OS X voor zijn paradepaardje Nuendo , het programma voor de postproductie van audio. Hoewel Nuendo uitstekende bewerkings- en mengfuncties bevat, kan dit programma toch niet tippen aan de uitgebreide en flexibele functionaliteit voor de bewerking en manipulatie van MIDI die Cubase biedt. Cubase SX overbrugt deze kloof door de eersteklas MIDI-functionaliteit van vorige Cubase-versies te combineren met handige nieuwe functies, zoals meerdere herstelniveaus (Multiple Undo), uitstekende automatiseringsmogelijkheden, directe zoomfuncties voor de tijdbalk en weergaveaanpassing. Bovendien is Cubase SX ontwikkeld met behulp van de beproefde basistechnologie van Nuendo, wat in grote mate heeft bijgedragen tot de stabiliteit en bruikbaarheid van dit Mac OS X-programma, dat in geen enkele professionele programmatuurcollectie mag ontbreken.

Screenshot van Cubase SX

Logo van Cubase SX

Emagic, de andere toonaangevende Duitse ontwikkelaar van muziek- en audioprogrammatuur, demonstreerde een Mac OS X-versie van Logic 5, de onlangs op de markt gebrachte audio- en MIDI-sequencer, en liet tevens de volledige Mac OS X-productlijn van virtuele plugin-instrumenten zien, waaronder de gloednieuwe orgelplugin EVB3 , de clavinetplugin EVD6 , de EXS24 -sampler en de elektrische piano EVP88/76 .

Emagic EVD6- en EVB3-plugins

Het Tsjechische bedrijf DSound, ook een expert op het gebied van plugins, demonstreerde een Mac OS X-versie van zijn populaire Stomp'n'FX -gitaarplugins. Verder liet Dsound RTPlayer zien, dat exclusief voor Mac OS X is gemaakt en waarmee VST-effecten in Mac OS X kunnen worden toegepast zonder dat hiervoor Cubase of een andere programma nodig is. Kortom, een uitermate handig programma, met name in de periode waarin Cubase SX nog niet leverbaar is.

Celemony introduceerde een nieuwe, beperkte versie van Melodyne, het onovertroffen audioprogramma voor Mac OS X, dat verkrijgbaar is sinds de zomer van 2001. Dankzij deze zeer betaalbare versie, Cre8 genaamd, kunnen nu ook beginnende gebruikers kennismaken met de revolutionaire realtime functies voor toonhoogtewijzigingen en het uitrekken en inkrimpen van geluidsfragmenten. In de originele, volledige Studio-versie, die wordt geleverd met meerdere gebruikerslicenties, kunnen al deze uitstekende functies ook op stereobestanden worden toegepast.

Een van de nieuwe succesvolle bedrijven in Duitsland, Ableton, had ook interessant nieuws: zij hebben een Mac OS X-versie van de loopprocessor en audiosequencer Live als gratis download op hun website geplaatst. Dit betekent dat alle Mac OS X-gebruikers volop kunnen profiteren van de geweldige mogelijkheden van dit programma (waaronder hosting van OS X-compatibele VST FX-plugins).

Propellerheads, het bedrijf dat de Mac OS X-versie van zijn programma Reason voor het eerst presenteerde op de NAMM-show in januari, introduceerde op de Musikmesse versie 2.0 van zijn modulaire, multivirtuele instrumentenprogramma. Deze nieuwe versie is uitgebreid met nog geavanceerdere sequencing (waardoor zoomen, wissen en afregelen mogelijk zijn) en sampling (met automatische toonhoogteherkenning, multisamplemapping, loopbewerking en velocitylayering) plus de Graintable synthesizer van Malström, een combinatie van de sterke punten van granulaire synthese en waveformsynthese.