Nieuw-Vlaamse Alliantie

België moet onmiddellijk ambassadeur uit Israël terugroepen (29/03/02)

Vanuit haar democratisch volksnationalisme en haar inter-nationale solidariteit met verdrukte volkeren in de wereld, wenst de N-VA het schandelijk onrecht aan te klagen dat het Palestijnse volk nu al decennialang overkomt en vandaag terug een culminatiepunt bereikt. De N-VA neemt het niet dat het vredesvoorstel van de Arabische wereld en de Palestijnse bereidheid tot een staakt-het-vuren door Israël worden beantwoord met grootscheepse militaire operaties. Israël brengt het Midden-Oosten op de rand van een internationaal oorlogsconflict.

De N-VA wenst niet langer mee te draaien in de carrousel van goedbedoelde resoluties van Kamer en Senaat die de verantwoordelijkheid steeds bij de EU en de VN leggen. De federale politieke wereld moet zélf haar verantwoordelijkheid nemen en gebruik maken van de instrumenten waarover ze zélf beschikt. De N-VA doet een oproep aan de federale regeringspartijen opdat de Belgische ambassadeur in Israël onmiddellijk wordt teruggeroepen. De Belgische regering, die het respect voor de mensenrechten hoog in het vaandel draagt, moet duidelijk het signaal geven dat de internationale publieke opinie zich zorgen maakt over de oorlogszuchtige houding van de Israëlische regering. Agalev en SP.A moeten nu hun verantwoordelijkheid opnemen.

De geweldspiraal van actie en reactie, van Israëlisch staatsterrorisme versus het fundamentalistisch terrorisme, kan enkel worden gestopt door de stichting van een Palestijnse staat en de eerbiediging door Israël van reeds eerder gesloten akkoorden en VN-resoluties. Beide volkeren hebben recht op zelfbeschikking.

Voor de N-VA kunnen de twee partijen in het conflict, Israël en Palestina, niet op voet van gelijkheid worden geplaatst. De eerste is de overweldiger, de tweede is het slachtoffer. Men moet vaststellen dat Israël in wezen alleen maar "onderhandelt" over haar schendingen van de internationale rechtsorde, over wat zij zich, tegen die rechtsorde in, heeft toegeëigend (cfr. de VN-resoluties 194 en 242).

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Frieda Brepoels, Kamerlid, fractievoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be