STICHTING SAIL KAMPEN

Hanzestad Kampen tijdens Paasweekend in teken van Sail Kampen

Hanzestad Kampen tijdens Paasweekend in teken van Sail Kampen

Grootse aftrap van het watersportseizoen

Dit Paasweekend (29 maart t/m 1 april) staat Kampen volledig in het teken van het maritieme spektakel Sail Kampen. Vier dagen lang is de Hanzestad het maritieme hart van Nederland. De activiteiten concentreren zich langs de vernieuwde IJsselkade en de dit jaar gerenoveerde Oude Buitenhaven. Stichting Sail Kampen rekent op 75.000 tot 100.000 bezoekers. Sail Kampen kent een uitgebreid en afwisselend programma, dat bol staat van de water- en walactiviteiten. (Het volledige programma staat op www.sailkampen.nl). Centraal staat de vloot van meer dan zestig schepen, die vrijdagavond tijdens de officiële start van Sail één voor één aan de IJsselkade en in de Oude Buitenhaven afmeren.

Maritieme hoogtepunten van Sail zijn de vlootschouw op zaterdagmiddag, de Bolle Zeilen Regatta op zondag op het Ketelmeer (voor de pers wordt een volgboot ingezet / zie bijlage), de recordpoging 64 uur non-stop roeien van de roeisloep Stad Kampen en het NK Bungee-roeien op maandagmiddag. De vlootschouw wordt afgenomen door burgemeesters van de diverse Hanzesteden, waaronder in ieder geval die van Doesburg (H.G. Overweg), Hattem (C. Abbenhues) , Zwartewaterland (T. Plomp) en Kampen (J. Oosterhof). Dit gebeurt vanaf de Kamper Kogge die in de IJssel voor anker ligt.

Vrijdagavond, tijdens de officiële opening, meren de deelnemende schepen af aan de kade en in de Oude Buitenhaven. De Sailvloot wordt aangevoerd door de driemaster Stedemaeght. Om voldoende afmeerruimte te garanderen, liggen drie drijvende pontons in de IJssel, van vijftig bij tien meter. Deze pontons worden via een twintig meter lange loopbrug met de wal worden verbonden. Zodra alle schepen zijn afgemeerd, volgt een spectaculaire act van Musicalgroep Ventura, waarna burgemeester Jan Oosterhof van Kampen het evenement rond 20.45 uur officieel opent.

Tijdens de vlootschouw op zaterdag kunnen belangstellenden voor twintig euro een helikoptervlucht maken boven de stad. Voor de audiovisuele pers is er een speciale persvlucht (zie bijlage). Landings- en vertrekplaats van de heli is het terrein van scheepswerf Peters, die zaterdag haar deuren opent voor het publiek. Om op de werf te komen, kunnen belangstellenden inschepen op een rondvaartboot, die vanaf 9.45 uur ieder half uur vanaf de IJsselkade vertrekt.

De IJsselkade vormt zaterdag het passende decor van een maritieme markt. De markt wordt opgeluisterd door optredens van negen shantykoren. Na de doop van twee nieuwe schepen van de Hanzestad Compagnie (Jannus van Kampen en Summertime), volgt's middags de vlootschouw. In de Oude Buitenhaven wordt zaterdagmiddag een Pieremachocheltocht gehouden. Alles wat drijft, mag meedoen, de meest opmerkelijke en originele creaties worden met een prijs beloond.

Maandag staat in het teken van het Nederlands Kampioenschap Bungee-roeien. Zo'n twintig dames- en herenteams trachten het bungee-elastiek waarmee de sloep vastligt, zo ver mogelijk uit te rekken. Wie de meeste (centi)meters maakt, is kampioen. Maandag wordt ook gestreden om de titel Sterkste Maritieme Man van Sail. Acht gerenommeerde deelnemers, waaronder Simon Salaiman (3e bij het NK) en Harry Fransen, gaan zich bewijzen in de onderdelen sloep slepen, boomstam tillen, anker liften, oudhollands mast heijsen. Dit spektakel begint om 12.00 uur bij de Oude Buitenhaven. Net als zaterdag is er op maandag een maritieme markt.

Sail Kampen heeft enkele dagelijks terugkerende activiteiten. Meest opmerkelijk is de poging van vier ploegen van negen dames om de Roeisloep Stad Kampen vanaf vrijdagavond 19.00 uur 64 uur non-stop in beweging te houden. Ze willen hiermee sponsoren trekken voor Mappa Mundo, de organisatie die op het IJsselvliet in Wezep ernstig zieke kinderen een onvergetelijke vakantie geeft. Verder staat er vier dagen lang een reuzenrad (doorsnee 32 meter) op de IJsselkade, wordt op het terrein van de Koggewerf onder professionele begeleiding een houten roeiboot (skiff) gebouwd en is in restaurant De IJssel een tentoonstelling van modelschepen. In de loods op de Koggewerf is een expositie van maritieme schilderijen.

Sail Kampen werkt met een begroting van 225.000 euro, gefinancierd door gemeente Kampen, provincie Overijssel, Regio IJssel-Vecht, Kamer van Koophandel, stichting CAS en diverse sponsoren. De organisatie is in handen van stichting Sail Kampen.

+kader+
De Sailvloot bestaat uit meer dan zestig vaartuigen van allerlei snit. De hoofdmoot wordt gevormd door 35 tjalken, klippers, schoeners en barkentijnen van de Kamper bruine vloot, aangevuld met historische botters van de Kamper en Elburger Botterstichting. Bijzonder is de deelname van de onlangs gerestaureerde meer dan honderd jaar oude Elburger bons, 's lands enige nog varende bons. Verder komen diverse oude zeilpunters en sleepboten van Verenging de Sleepboot naar de Hanzestad. De vloot wordt gecompleteerd door de historische reddingsboten Carlot van de gelijknamige Elburger stichting en Prins Hendrik van het marinemuseum in Den Helder.

Noot voor de redactie,