Consumentenbond

29 maart 2002

Slechts één kinderwagen goed uit de test van de Consumentenbond

De helft van de tien geteste driewielkinderwagens, ook wel walkers genoemd, voldoet niet aan de eisen van veiligheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Twee kinderwagens kregen zelfs het predicaat onveilig en drie kinderwagens het predicaat onvoldoende veilig. Slechts één kinderwagen kreeg goed als testoordeel. Het onderzoek naar tien kinderwagens staat gepubliceerd in de nieuwste Consumentengids, die vandaag verschijnt.

De Consumentenbond beoordeelde 10 driewielkinderwagens op veiligheid, gebruiksgemak, hanteerbaarheid en duurzaamheid. De uitkomsten van de test naar deze populaire kinderwagens waren op het gebied van veiligheid ontluisterend. Vijf van de 10 geteste kinderwagens heeft hiermee problemen.

Zo blijkt bij de wagens van TFK en Santos de parkeervergrendeling niet bestand tegen parkeren op een helling. Met als resultaat dat de wagen uit zichzelf kan gaan rijden terwijl de ouder even staat te praten. Beide wagens kwamen onveilig uit de test, mede omdat dit gemakkelijk is te verhelpen. Bij andere kinderwagens waren punten van onveiligheid: gevaarlijke onderdelen die verwondingen kunnen veroorzaken; onderdelen die kunnen losraken (en soms ingeslikt kunnen worden) of makkelijk stukgaan; slecht werkende clips en een tuigje waar een kind uit kan kruipen. Alleen de kinderwagen van het merk Graco komt goed uit de test.

De Consumentenbond heeft de fabrikanten erop aangesproken dat zij op het gebied van veiligheid onnodig veel steken laten vallen. De bond heeft de Keuringsdienst van Waren inmiddels ingeschakeld. Die vat het onderzoek serieus op en beziet welke verdere acties nodig zijn om de veiligheid van de driewiel kinderwagens te verbeteren.