Gemeente Tilburg

19-3-2002
Gemeente beperkt mogelijkheden cameratoezicht door particulieren Aanpassing APV en invoering convenanten bij samenwerking met particulieren

Het college heeft op 18 maart jl. besloten de raad voor te stellen cameratoezicht door particulieren in de openbare ruimte te beperken. Bij de eerstvolgende aanpassing van de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) worden twee bepalingen uit de model-APV, die de inbreuk op de privacy van personen reguleren, toegevoegd.

Ook heeft het college vastgesteld dat bij een samenwerking met derden (particulieren) bij cameratoezicht in de openbare ruimte gewerkt wordt met een convenant waarin gebruik en verantwoordelijkheden worden opgenomen.

Aanpassing Algemene Plaatselijke Verordening
Er kunnen situaties ontstaan waarbij de privacy van personen wordt geschonden als gevolg van cameratoezicht door particulieren. Deze situaties kunnen worden voorkomen door het opnemen van twee bepalingen uit de model-APV van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten). Artikel 2.4.13 verbiedt het heimelijk bespieden van personen in of buiten een gebouw. Om dit artikel ook toe te kunnen passen op moderne technieken wordt voorgesteld cameratoezicht mee te nemen in dit artikel. Artikel 2.4.14 verbiedt het gebruik van bewakingsapparatuur, indien daarmee personen kunnen worden gadegeslagen in een ander gebouw of besloten erf dan waar bedoelde apparatuur staat opgesteld.

Achtergrond
Op 28 februari 2000 is door het college van burgemeester en wethouders de nota Cameratoezicht vastgesteld. In de nota is niet ingegaan op cameratoezicht door particulieren. Particulieren kunnen naast privé-personen ook organisaties zijn als de NS, de BBA of een winkeliersvereniging.
Particulieren kunnen binnen landelijke richtlijnen cameratoezicht op eigen terrein realiseren. Er komen echter ook situaties voor waar particulieren cameratoezicht (deels) in de openbare ruimte willen realiseren. De Tilburgse APV voorziet nu niet in mogelijkheden om ongewenste situaties snel te kunnen aanpakken. Ook is het noodzakelijk te bepalen hoe de gemeente moet omgaan met particulier cameratoezicht wat wel de instemming van de gemeente heeft.