Gemeente Tilburg

27-3-2002
Banden met Zuid-Afrika worden aangehaald
Tilburgs bezoek aan Lekoa-Vaal geëvalueerd

Het stadsbestuur van Lekoa-Vaal (Zuid-Afrika) heeft belangstelling voor kennis-overdracht vanuit Tilburg, ook waar het gaat om economisch beleid. De gemeente Tilburg is bereid om positief in te gaan op toekomstige concrete verzoeken maar voorlopig is de belangstelling bij het bedrijfsleven nog beperkt.

Op korte termijn ontvangen de Tilburgse ondernemers een brochure waarin potentiële Zuid-Afrikaanse partners worden gepresenteerd. Verder wil het college samen met de Kamer van Koophandel Midden-Brabant, de mogelijkheden onderzoeken om een Zuid-Afrikaanse handelsmissie te ontvangen en zo de belangstelling onder het Tilburgse bedrijfsleven te vergroten.

Een en ander blijkt uit een evaluatie van het bezoek dat een Tilburgse delegatie in november 2001 heeft gebracht aan de Zuid-Afrikaanse zusterstad Lekoa-Vaal. De verslagen zijn nu vastgesteld door het college. De Vereniging Tilburg Lekoa-Vaal vaardigde naast bestuursleden drie onderwijzers af naar Zuid-Afrika. Basisschool De Sleutel en de Jan Ligthartschool Rendierhof zullen komend jaar hun contacten met twee basisscholen in Lekoa-Vaal uitbouwen en verdiepen. Ook op andere terreinen, uiteenlopend van volksgezondheid tot sport, worden de banden aangehaald.

Speciale aandacht verdienen de economische betrekkingen. De afgelopen jaren bleek er bij het bedrijfsleven weinig animo te bestaan voor een Tilburgse handelsmissie naar Zuid-Afrika, onder leiding van de wethouder Economische Zaken. Daarom probeert het college het nu eerst liever andersom.
Lekoa-Vaal ligt in de provincie Transvaal, ten zuiden van de metropool Johannesburg. De stad heeft een bevolking van 1,3 miljoen inwoners. De locale economie wordt van oudsher gedomineerd door industrie, met name de metaalindustrie. Daarnaast zijn er goede kansen om de voedselverwerkende industrie uit te bouwen en het toerisme te bevorderen.