Gemeente Deventer

Deventer krijgt parkeergarage met geschiedenis

De gemeenteraad van Deventer stelde in zijn vergadering van 25 februari een krediet beschikbaar voor de renovatie van parkeergarage Noordenbergpoort. Een deel daarvan is bestemd voor het aanbrengen van beeldend schilderwerk in de garage. Hiertoe zijn door het Haagse bedrijf Stad & Kunst twee ontwerpen gemaakt. De inwoners van Deventer hebben gestemd op het ontwerp van beeldend kunstenaar Willemijn Bouman.

Inwoners van Deventer konden hun stem uitbrengen via de gemeentelijke website en in de hal van het Stadskantoor waar de ontwerpen te zien waren. Het ontwerp van Bouman versloeg met 55 stemmen dat van Bob Lens en Paul Wiegerinck; zij kregen 32 stemmen. De kunstenaars werken voor het bedrijf Stad & Kunst dat al elf jaar klantvriendelijke parkeergarages creëert. Volgens Stad & Kunst zijn dat garages waarin mensen goed de weg kunnen vinden en zich bovendien veiliger voelen.

Historie

Willemijn Bouman liet zich inspireren door de geschiedenis van de Noordenbergtoren. Die werd in de late Middeleeuwen gebouwd om de toegang tot Deventer te bewaken. In 1578 werd tijdens het Spaans beleg de spits van de toren afgeschoten waarna in 1778 de toren is afgebroken. Twee eeuwen later zijn de fundamenten van de toren ontdekt. In de kelder van de garage zijn de gerestaureerde archeologische restanten nog zichtbaar. Bouman borduurt daarop voort door afbeeldingen van de opgravingen en oude bouwtekeningen op de muren aan te brengen. Op de begane grond wil ze afbeeldingen van antieke stadsgezichten schilderen. Op het bovendek verschijnen pictogrammen van de toren en teksten uit oude kaarten.

De gehele garage wordt in een okerkleurige sfeer geschilderd. De drie parkeerlagen krijgen elk een eigen herkenbare kleursfeer. Uiteraard is ook gedacht aan een heldere vloerbelijning: pijlen en zebrapaden.

Met de bedrijven die bij de renovatie zijn betrokken zijn afspraken gemaakt zodat de renovatie op 1 januari 2003 klaar kan zijn. De werkzaamheden starten deze zomer. Bouman wil samen met een collega-ontwerper de schilderklus in zes weken klaren.