Gemeente Deventer

Gemeente Deventer en waterschap Groot Salland maken plan voor Zandwetering

Het college van burgemeester en wethouders van Deventer stelt de raad voor 185.000 euro beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van de Zandwetering om concrete plannen te maken. In samenwerking met het waterschap Groot Salland wordt de basisgedachte zoals verwoord in het boekje Ontwikkelingsvisie Zandwetering, Het verhaal van het water uitgewerkt tot een Masterplan. Per deelgebied wordt ook een nadere uitwerking gemaakt.

De Zandwetering is een waterloop die ligt ten noordoosten van de stad. De zone van de Zandwetering wordt ontwikkeld tot een aantrekkelijk verblijfsgebied waarin gerecreëerd kan worden. Daarbij krijgt het water de ruimte volgens de principes uit het nieuwe waterbeleid: vasthouden, bergen en afvoeren. De basis van de zone Zandwetering wordt gevormd door water en gebruiksgroen, maar daarnaast is ook ruimte voor andere elementen.

De stichting GIDO (Gemeenschappelijk Initiatief realisatie Duurzame Ontwikkeling) ondersteunt het waterschap en de gemeente. Deze stichting wil duurzame ontwikkelingen concreet maken in geografische gebieden, daar waar beleid van de overheid en maatschappelijke belangen samen komen. De stichting GIDO onderkent het unieke karakter van het project en heeft het tot een van haar 'pilots' gemaakt.

De bedoeling is nog deze zomer de eerste tekeningen voor de Zandwetering op tafel te hebben liggen. Binnen verschillende Europese programma's hebben gesprekken plaats om in aanmerking te komen voor uitvoeringssubsidie.