Gemeente Deventer

Wijziging route centrumbus Deventer

Sinds begin februari rijdt tussen het NS-station en de Keizerstraat in Deventer de centrumbus. Met het oog op de terrassen op de kop van de Brink heeft het college van burgemeester en wethouders van Deventer besloten de route van de centrumbus aan te passen. Vanaf de halteplaats bij Euroland zal de centrumbus via Op de Keizer (naast Euroland), achter de Sijzenbaangarage langs, via de Singelstraat weer terug naar het NS-station rijden. Het college beoogt hiermee een tweeledig doel: ten eerste blijft de halteplaats en dus de loopafstand voor de buspassagiers dezelfde en ten tweede krijgt de kop van de Brink een aantrekkelijker verblijfsklimaat door het niet meer berijden met de bus. Niet onbelangrijke bijkomstigheid is dat de beperkte afmetingen van de centrumbus geen onnodige hinder voor de omwonenden van de nieuwe route oplevert. Alle omwonenden zijn geïnformeerd over de nieuwe route.

De centrumbus is begin dit jaar als experiment ingezet. De bus biedt plaats aan acht passagiers en verzorgt het openbaar vervoer voor de binnenstad tijdens winkelopeningstijden. Door de beperkte afmetingen is de pendelbus een goed alternatief voor de reguliere stadsbussen. Na afloop van het experiment, begin volgend jaar, wordt onderzocht of de centrumbus een structurele plaats krijgt in het openbaar vervoer in Deventer. Tellingen laten tot dusver zien dat veel mensen de bus gebruiken.

Verkeersbesluit

Voor het openstellen van Op de Keizer voor de centrumbus moet de gemeente een verkeersbesluit nemen. Het conceptverkeersbesluit wordt 3 april gepubliceerd op de Deventer-Nu-pagina in de Deventer Post. Dit besluit kunnen belangstellenden inzien in het Gemeentelijk Informatiecentrum, Burseplein 20 en bij de balie van de sector Ruimte, Milieu en Wonen, Burseplein 10. Verder kunnen belanghebbenden gedurende twee weken na publicatie hun schriftelijke bedenkingen tegen het conceptverkeersbesluit indienen bij de sector Stads- en Dorpsbeheer, Postbus 5000, 7400 GC Deventer. Deze bedenkingen worden bij de overwegingen voor het nemen van het definitieve verkeersbesluit meegenomen. Informatie over het conceptverkeersbesluit kan worden ingewonnen bij T. Draisma of I. Voltman, respectievelijk via telefoonnummers 694220 of 693676.

Aanpassingen in de steeg

Om de steeg Op de Keizer geschikt te maken voor de centrumbus, worden de bestaande afzetpalen verwijderd. Ook wordt de steeg opnieuw bestraat. Verder komt er een stallingsverbod voor fietsen om daarmee de doorgang vrij te houden. De steeg blijft afgesloten voor andere motorvoertuigen dan de centrumbus.

Hetzelfde

In de nieuwe route blijven de bestaande haltes bij het NS-station en in de Keizerstraat dus gehandhaafd. Ook de frequentie van één keer per tien minuten blijft hetzelfde. Naar verwachting neemt de nieuwe route ook dezelfde tijd in beslag als de bestaande route.