Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Staatssecretaris Gijs de Vries: elektronisch veiligheidsloket bij gemeenten

28 maart 2002

Staatssecretaris Gijs de Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) wil dat alle gemeenten een elektronisch veiligheidsloket openen. Daar kan iedereen via Internet informatie krijgen over de lokale veiligheidssituatie. Zo moeten op Internet de risicokaarten van alle gemeenten te vinden zijn. Op zulke kaarten is te zien waar bijvoorbeeld bedrijven met gevaarlijke stoffen zijn, waar overstromingsgevaar is of waar zich calamiteiten in tunnels kunnen voordoen. Naast de risicokaart zou ook andere informatie over de lokale veiligheidssituatie openbaar moeten zijn, zoals over verleende vergunningen aan bedrijven en horeca. Ook moeten mensen onveilige situaties via Internet bij het veiligheidsloket kunnen melden.

Dit zei staatssecretaris De Vries donderdag 28 maart 2002 bij de afsluiting van de conferentie Veiligheidsbeleid: werk in uitvoering in Tilburg.

In zijn toespraak ging De Vries in op het belang van informatie- en communicatietechnologie voor veiligheid.

De huidige ict-voorzieningen voldoen niet. Dit komt doordat in het verleden de infrastructuur, de diensten en de registraties onafhankelijk van elkaar door de verschillende partners zijn ontwikkeld en toegepast. De gevolgen hiervan zijn dat er geen goede communicatie kan plaatsvinden tussen de verschillende partners in de sector openbare orde en veiligheid, de disciplines niet elkaars databanken kunnen raadplegen, opschaling ten tijde van een ramp moeizaam verloopt, er niet van elkaars capaciteit gebruik gemaakt kan worden en geen gezamenlijke producten en diensten ontwikkeld kunnen worden. Daarom moet er een gemeenschappelijke ICT-infrastructuur komen: een digitale snelweg voor de diensten van openbare orde en veiligheid. Alleen met zon gemeenschappelijke ICT-infrastructuur is een geïntegreerde toepassing van systemen en registraties en een geïntegreerde communicatie tussen de OOV-partners mogelijk.

De brandweer heeft op ict-gebied een achterstand op de politie. In het belang van de rampenbestrijding is het essentieel dat deze achterstand zo snel mogelijk wordt ingehaald. Staatssecretaris De Vries zal daarom nog voor de zomer een Ict-raad Rampenbestrijding oprichten, als sturend landelijk orgaan voor de ontwikkeling en het beheer van de informatievoorziening bij de crisisbeheersing en de rampenbestrijding.
---