Ingezonden persbericht


Tot en met 21 April:
presenteert Galerie Mariska Dirkx haar bezoekers een gevarieerd programma waaronder werk van de kunstenaars: Jos Dirix
Peter Bremers
Dick van Wijk
Maria Lugossy
Annelies van Gurp
en andere

Nieuw !!

We presenteren sinds kort ook films op onze website. www.galeriemariskadirkx.nl

Niewe openingstijden: donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13oo tot 17oo uur.

Het werk van de beeldhouwer Jos Dirix getuigt van een kracht die niet alleen afhankelijk is van het onderwerp maar ook de uitvoering. Het onderwerp van de bij Galerie Mariska Dirkx geëxposeerde bronzen beelden is het paard en de stier. Als sierlijke balletdansers hebben deze dieren een houding gekregen alsof zij bevroren zijn in hun spel. Anderzijds komt de kracht van zijn werk ook tot uiting in de bewerking van het brons. Het brons verkrijgt een warme rode gloed als gevolg van het zeer snel afkoelen van de beelden direct na het gietproces. Een opmerkelijke methode waardoor de dieren een indruk wekken daadwerkelijk te leven. Daarnaast is de huid van het brons voor Jos Dirix een belangrijke vorm. Het brons heeft in zijn werk niet een gladgepolijst uiterlijk maar de weergave van de spanningen in het materiaal. Je kunt door de perfecte gietmethode de vingerafdrukken van de kunstenaar in de plastieken ontdekken.

Een kunstenaar waar Limburg trots op mag zijn.

Peter Bremers is ook van Limburgse bodem en behoort ook tot de groten op het gebied van de glaskunst. Peter weet in zijn werk optimaal gebruik te maken van de eigenschappen transparantie en reflectie gebruik te maken. Daarnaast brengt hij een fysieke diepte in zijn objecten door te werken met verschillende lagen glas over elkaar gesmolten. Door het weg slijpen van het kristal alvorens de glasbollen opnieuw aan de blaaspijp te bevestigen ontstaat er een wereld van kleur en fantastisch vormen. Zijn tubes zijn eenvoudig van vorm maar complex van uitvoering, regelmatig is hij dan ook in Engeland te vinden bij de Meesterblazer Neil Wilkin.

Inge Lauwers is van Belgisch komaf maar woont tegenwoordig in Noorwegen. Nu de baby er is moet zij het natuurlijk wat rustiger aan doen. De grote glazen paardenhoofden wegen rond de 20 kilogram en worden gegoten in zand. Het maakt haar werk zo imposant dat het niet verwonderlijk is dat de vraag naar haar werk wereldwijd zeer groot is. Galerie Mariska Dirkx heeft op dit moment 'slechts' twee paardenhoofden maar het maakt uw bezoek niet minder de moeite waard.

Graag attenderen wij u ook op de schilderijen van Annelies van Gurp. De dromen van het water zijn een weerspiegeling uitgevoerd in acryl op linnen. De vrije en spontaan tot stand gekomen werken beschikken over hele warme kleuren. Het zijn werken die in hun abstractie ruimtes weergeven die dieper lijken te gaan dan dat het canvas dik is.

Het werk van de kunstenaar Dick van Wijk heeft reeds de nodige bekendheid in binnenland en buitenland. Bronzen beelden gecombineerd met staal staan in evenwichtige verhouding tot elkaar en getuigen van de zoektocht naar het combineren van geometrische met organische vormen. In het oeuvre van de kunstenaar vormt het menselijk lichaam de basis van zijn concept. De cirkelvorm is het symbool van continuïteit en ontwikkeling. Deze attributen, tezamen met verschillende diervormen, geven Dick van Wijk een breed medium om mee te werken. De materialisatie van de zoektocht kan zijn uiting vinden in brons, staal, marmer, hardsteen en glas. Het atelier van de kunstenaars is gevestigd op de dezelfde locatie als de galerie. Het geeft u de gelegenheid een blik te werpen in de keuken van de kunstenaar.

Galerie Mariska Dirkx
Wilhelminasingel 67
Nl-6041 CH Roermond
The Netherlands
Phone/Fax: +31(0)475-317137
website: http://www.galeriemariskadirkx.nl
email: galerie.dirkx@wxs.nl