---

Ministerie van Defensie



---

Lkol Hover biedt sleutel aan

Eerste schooldag Afghaanse meisjes

29-03-2002

De leerlingen van de Rachmani Mina school gaan op het schoolplein netjes op hun hurken zitten; diegenen die niet snel genoeg hurken krijgen een corrigerende tik met een plastic liniaal of een twijg. Het is vandaag de eerste officiële schooldag van het nieuwe schooljaar. De Rachmani Mina school heeft voornamelijk meisjes als leerling. En vooral deze meisjes hebben een flinke achterstand omdat meisjes in de Taliban-tijd niet naar school mochten. De klassen zijn daarom vandaag ook zeer gevarieerd in leeftijd. Maar vandaag begint de eerste echte schooldag voor heel veel meisjes.

Het schoolgebouw is inmiddels behoorlijk opgeknapt; er zijn weer deuren en ramen, het interieur is geschilderd en op de vloer liggen kleden. Ook op het schoolplein is wat gebeurd: Nederlandse genisten hebben hier een schommel en twee wipwappen gebouwd.

Er komen steeds meer kinderen naar buiten, onder leiding van hun onderwijzeressen, en ook zij gaan gehurkt zitten. Dan begint het officiële gedeelte: een onderwijzeres spreekt het publiek toe. Daarna mag een leerlinge het gebed doen en een groepje leerlingen zingt het volkslied. De contingentscommandant van het Nederlandse contingent, de Luitenant-kolonel Hover, speecht en biedt de directrice een symbolische sleutel aan van de school. De vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken, de heer Potuyt biedt namens Nederland schoolmeubilair aan. De Nederlandse en Deense hoofden CIMIC (Civiel- Militaire Coöperatie), Majoor Piet Groot en Luitenant-kolonel Lasse Harkjaer, bieden de school tekeningen aan van schoolklassen uit Nederland en Denemarken. De pelotonscommandant van het geniepeloton, Eerste luitenant Bart Anten, die met zijn peloton het schoolplein heeft opgeknapt en de lokale aannemer heeft gecontroleerd en ondersteund, biedt de school 2 volleybalnetten aan; de palen hebben ze al neergezet. Tenslotte biedt de Deense contingentscommandant, tevens hoofd CIMIC, alle kinderen een pak melk aan.

De kinderen gaan in lange giechelende rijen de melk ophalen. Een paar van de hele kleine durven niet zo goed zo dichtbij die grote militairen en kijken bedremmeld maar als ze even later met een pak melk weglopen is het leed geleden. Straatjochies klimmen over de muur om ook melk te bemachtigen maar ze worden hardhandig verjaagd.

De beide contingentscommandanten worden gedecoreerd met enorme hartvormige versieringen. Harkjaer: the best medal I ever had. Alle ISAF-militairen worden getrakteerd op thee en koekjes in een klaslokaal in het opgeknapte gebouw. Er lopen drommen leerlingen langs en nu zijn die buitenlandse mannen niet meer zo eng; vanaf de gang vergapen ze zich aan de theedrinkende militairen. De onderwijzeressen vragen of de deur dicht moet maar de militairen genieten van het gelach en gepraat van het kleine volkje. (tekst en foto's: Kapitein Henk Asma)


* Dossier: Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme
Poseren met de leerlingen