SNN Samenwerkingsverband Noord-Nederland


SNN kent subsidies toe

De Bestuurscommissie Economische Zaken van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) heeft de subsidieaanvraag voor vier projecten goedgekeurd. De subsidie wordt gegeven in het kader van het Kompas voor het Noorden, het ruimtelijk economisch ontwikkelingsprogramma voor Noord-Nederland. Het betreft onder meer EZ/Kompasmiddelen en het Europese Doelstelling 2-programma. Het gaat om de volgende projecten:

Revitalisering en uitbreiding bedrijventerrein Overtoom De gemeente Opsterland in Fryslân krijgt subsidie voor revitalisering en uitbreiding van het bedrijventerrein Overtoom in Gorredijk. Nu biedt het terrein onvoldoende uitstraling en vestigingsmogelijkheden, terwijl de vraag naar bedrijfsterreinen groot is. In samenwerking met de ondernemers op het terrein zijn maatregelen uitgewerkt, om onder meer de bewegwijzering, parkeergelegenheid en groenvoorziening te verbeteren. Verder zullen delen van het terrein, die om verschillende redenen niet of niet meer worden benut, gebruiksklaar worden gemaakt en wordt het terrein met 20 ha uitgebreid. Na de voltooiing van het project beschikt Gorredijk over een goed uitgerust bedrijventerrein van 80 ha, waarvan 5,2 ha netto uitgeefbaar is. De in totaal toegekende subsidie bedraagt 1.981.800 aan EFRO D2/Kompasmiddelen en 220.200 aan EZ/Kompasmiddelen.

Schoolverlaters maken kennis met procesindustrie Voor een experiment, waarbij schoolverlaters kennismaken met de procesindustrie, wordt 80.691 beschikbaar gesteld. Bedrijven in deze sector hebben in toenemende mate moeite met het invullen van vacatures. De voortschrijdende automatisering stelt steeds hogere eisen aan de werknemers. Het aanbod van langdurig werklozen in Noord-Nederland biedt te weinig mogelijkheden. Door leerlingen van het VMBO, HAVO en VWO goed voor te lichten over de carrièremogelijkheden in de procesindustrie, wordt naar verwachting een grotere toestroom van schoolverlaters naar deze sector bevorderd. Het project is een gezamenlijk initiatief van het Regionaal Bureau Onderwijs Groningen en de Groninger Stichting tot Bevordering van de Opleiding tot Operator.

Informatiesysteem voor MKB
Syntens Drenthe krijgt subsidie voor het opzetten van een informatiesysteem ten behoeve van het MKB in Noord-Nederland. Het project moet met name de kleinere ondernemingen in de sectoren industrie, groothandel en dienstverlening voorzien van informatie uit externe databestanden. Daarbij kan worden gedacht aan gegevens over concurrenten, markten, afnemers, regelgeving, technische en wetenschappelijke ontwikkelingen. Het MKB in het noorden van het land oriënteert zich nog te weinig op de omgeving. Er zijn te veel belemmeringen om optimaal gebruik te maken van de nu beschikbare elektronische informatiebronnen. Een en ander gaat ten koste van de innovatieve processen. Het project moet verbetering brengen in de noordelijke infrastructuur op het gebied van de verspreiding van kennis uit elektronische informatiebestanden naar het bedrijfsleven. Verder moet het MKB zich beter bewust worden van het belang van externe informatie en worden betrokken bij zoekprocessen. Voor het project Infosearch wordt 252.680 aan EZ/Kompasmiddelen beschikbaar gesteld.

Toeristische promotie Groningen 2002
Groningen is dit jaar de startplaats van de Giro dItalia. Om de uitstraling van dit internationale wielerevenement maximaal te benutten heeft de VVV Stad Groningen een aanvullend toeristisch promotieplan opgesteld. Behalve de start van de Giro en het daaraan voorafgaande Festival di Gironingen vinden nog twee evenementen plaats: de tentoonstelling De Ploeg en het Groninger Landschap in het Groninger Museum en de boekenmanifestatie De magie van het boek. De subsidie wordt gebruikt voor gezamenlijke extra activiteiten, die door de organisatoren van de individuele evenementen niet kunnen worden ontwikkeld. De VVV verwacht door de aanvullende promotie ongeveer 25.000 meer toeristen naar de stad en provincie Groningen te kunnen trekken. Dat betekent een toename van de toeristische bestedingen in 2002 met naar schatting 1,13 miljoen. De Bestuurscommissie Economische Zaken van het SNN stelt voor het promotieplan een EZ/Kompasbijdrage van 204.200 beschikbaar.

29-03-2002 (02-009)