Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Beleidsthema
Natuurwetgeving

Over de hele wereld zien we een afname van de soortenrijkdom van planten en dieren. Planten en dieren sterven uit door verstedelijking, aanleg van wegen, een veranderend grondgebruik, allerlei vormen van exploitatie en wijzigende milieu-omstandigheden. Deze achteruitgang heeft ook in Nederland plaats. Het aantal soorten neemt af en ook de kwaliteit van de natuurgebieden dreigt te verslechteren.

Het ministerie van LNV heeft de taak om de overgebleven natuur in Nederland te behouden en te versterken. Om dit doel te bereiken zet het ministerie ondermeer wetgeving in. De wet- en regelgeving is onder meer vastgelegd in de Flora- en faunawet en de Natuurbeschermingswet. Deze wetten vloeien deels voort uit de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn. De wetten en richtlijnen zijn gericht op de bescherming van zowel natuurgebieden als soorten.

Disclaimer
De website over natuurwetgeving heeft een informatieve functie. Publicatie van teksten via Internet vormt geen bekendmaking in de zin van de Grondwet. Alleen de door SDU gedrukte stukken, die via deze website kunnen worden gedownload, hebben een officieel karakter. Bij verschillen tussen de elektronische tekst en de gedrukte tekst prevaleert de gedrukte tekst.

Deze website is in ontwikkeling. Op dit moment is alleen informatie over de Flora- en faunawet opgenomen. In de loop van 2002 zullen diverse andere onderdelen toegevoegd worden.

+ Wetgeving
De letterlijke teksten en relevante achtergrondinformatie over de Nederlandse wetgeving, de Europese Richtlijnen en de internationale verdragen.
+ Beschermde soorten
Een overzicht van alle beschermde inheemse en uitheemse dieren en planten, met daarbij de wettelijke bepalingen die op de soorten van toepassing zijn.


---