Digitale Gemeente Houten

Geen verdere verzakking woontoren Schonauwen.

vrijdag 29 maart 2002 - Bron: Gemeente Houten

De gemeente Houten en de eigenaren van landgoed Schonauwen hebben deze week een contract ondertekend waarin onder meer wordt geregeld dat voor 1 april 2002 wordt gestart met stabilisatie van de eeuwenoude woontoren en aanpalende monumentale gebouwen.

De woontoren op het landgoed Schonauwen is gefundeerd op koeienhuiden. Bij de bouw van het kasteel Schonauwen in de 14e eeuw was dit een gangbare methode, maar naar later bleek, geen duurzame: de woontoren is in de loop der eeuwen scheefgezakt. Verdere verzakking is niet uitgesloten, zeker niet wanneer in de directe omgeving woningen worden gebouwd. Het landgoed Schonauwen is opgenomen in het VINEX-deelgebied Schonauwen II. Naar verwachting wordt dit najaar begonnen met het bouwrijpmaken van dat gebied.

In het contract tussen gemeente en landgoedeigenaren is ook geregeld dat de gemeente zich inspant om de bouw van een extra woning op het zogenoemde kasteeleiland mogelijk te maken. De exacte locatie van deze extra woning is nog niet duidelijk. Dit is onder meer afhankelijk van nog te verrichten archeologisch bodemonderzoek.

Historie
Het kasteel Schonauwen kent een rijke historie. Gebouwd in de 14e eeuw, is het in de loop van de tijd uitgebreid tot een complex met een hoofd- en voorburcht. In de 17e eeuw is het omgebouwd tot landhuis dat in de 18e eeuw grotendeels weer werd gesloopt. De woontoren bleef echter overeind. Pas in de 19e en 20e eeuw zijn twee kleine gebouwen aan de woontoren gebouwd. Zo ontstond de situatie zoals die vandaag te zien is.
De monumentale bebouwing is aangemerkt als rijksmonument. Het landgoed is ook een archeologisch monument door de aanwezigheid in de bodem van vele restanten van het voormalige kasteel en gebruiksvoorwerpen van de toenmalige bewoners.

Het stabiliseren van de woontoren zal zon vier à vijf maanden duren. De kosten die hiermee zijn gemoeid bedragen om en nabij 170.000,=.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2002 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).