Nederlands Architectuurinstituut

NAi

NAi-persbericht, 29 maart 2002

Uitvaartcultuur als Ontwerpopgave
Situering en architectuur van funeraire functies in een veranderende samenleving

tentoonstelling

29 maart t/m 5 mei 2002

Afscheid nemen van een dierbare betekent nogal eens de tocht naar een verlaten oord, meestal naar een weinig aansprekend bouwwerk. De gedachte dat dit ook sfeervoller kan, dichter bij het leven, ligt ten grondslag aan de ideeënprijsvraag 'Uitvaartcultuur als Ontwerpopgave'. Deze prijsvraag werd uitgeschreven onder studenten architectuur en aanverwante disciplines. 'Uitvaartcultuur als Ontwerpopgave' richt zich op de situering en de vormgeving van funeraire functies in een veranderende samenleving met een ideeënprijsvraag, een tentoonstelling van de prijswinnende ontwerpen, een publicatie en een symposium. De organisatie van de activiteiten is in handen van bureau Praghmah. Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) toont in de Bovenzaal van 29 maart tot en met 5 mei een selectie van de inzendingen in de vorm van paneelpresentaties en maquettes.

prijswinnaars De aankomend ontwerpers konden kiezen uit drie ongebruikelijke locaties in Den Haag: het terrein rond het verkeersknooppunt Prins Clausplein, een binnenstedelijke locatie aan de rand van de Schilderswijk en de voormalige locatie van Scheveningen Radio.
Eerste prijswinnaar Pieter Bas Zwaga beschouwt het Prins Clausplein met zijn duizenden dagelijkse passanten als plek van vluchtige bezinning én als eigentijdse kathedraal onder de gewelven van de fly-overs. In het ontwerp 'Necroplaza' verwerkt hij het aloude idee van een kerkvloer met graven binnen het publieke domein door een plein van zerken.
Tweede prijswinnaar Berend-jan Engbers koos zelf een locatie voor zijn project 'Tijd voor Afscheid', een crematoriumgebouw in de Waddenzee, waarbij het tij de duur en de intensiteit van rouw en bezinning regisseert. Een gedeelde derde prijs ging naar 'down-to-earth' van Greetje de Jager en 'Draagbaar' van Bart de Rooij. Greetje de Jager ontwierp een openbaar park met crematievoorzieningen in de openlucht, Bart de Rooij een gebouw met een scala aan faciliteiten voor rouw en verwerking.

tentoonstelling en symposium Deze ontwerpen en de andere inzendingen die een eervolle vermelding ten deel viel, worden getoond in de Bovenzaal van het NAi. Voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling op 29 maart, vindt in het Auditorium van het NAi een symposium plaats over 'Uitvaartcultuur als Ontwerpopgave' Aansluitend vindt de prijsuitreiking en opening plaats. M.m.v. o.a. Jo Coenen, Adri Duijvestein en Maarten Schmitt. Aanmelding hiervoor is noodzakelijk.

---

XVoor meer informatie over de prijsvraag, de publicatie, de tentoonstelling en het symposium kunt u contact opnemen met: Bureau Praghmah, Herma Hekkema, telefoon: 050-3011638, 06-53842756, uitvaartcultuur@xs4all.nl.
Of kijk op www.xs4all.nl/~praghmah/uitvaart voor te downloaden informatie en beeldmateriaal.
Een cd-rom met alle relevante afbeeldingen in tiff wordt op aanvraag toegestuurd.

---

meer informatie NAi publieksinformatie

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot de afdeling communicatie van het NAi (Martine Heijnen, Astrid Karbaat, Cornelis Krul), tel 010-4401271, fax 010-4366975, e-mail: info@nai.nl.
---

NAi
Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - info@nai.nl

veranderd: vrijdag, 29 maart 2002