Korps: Friesland, plaats: Friesland 31-03-2002
Politieberichten van 30/3 (13.00 uur) t/m 31/3 (13.00 uur)

Joure: aanrijding met lichtgewonde
Vrijdag omstreeks 16.35 uur reed een 28-jarige inwoonster van Leiden met haar personenauto over de Rijksweg A6 in de richting van het verkeersplein. Zij bemerkte te laat dat een voor haar rijdende personenauto, bestuurd door een 55-jarige inwoner van Drachten, afremde voor een file. Zij kon daarop haar auto niet meer op tijd tot stilstand brengen en botste op haar voorligger. De inwoonster van Leiden klaagde over pijn in haar nek en werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Na behandeling kon de vrouw weer naar huis.

Wolvega: aanrijding met lichtgewonde
Zaterdag omstreeks 11.25 uur vond op de kruising Willem Lodewijkstraat Frisostraat een aanrijding plaats waarbij drie personenautos waren betrokken. Een 51-jarige inwoner van Oldelamer kwam vanaf de Frisostraat en lette even niet op de van rechtskomende personenauto, die bestuurd werd door een 30-jarige inwoner van Heerenveen. De beide autos kwamen met elkaar in botsing. Door de aanrijding kwam de inwoner van Oldelamer vervolgens op de andere weghelft ook nog eens in botsing met een personenauto, die bestuurd werd door een 45-jarige inwoner van Wolvega. De inwoner van Heerenveen en een bij hem inzittende passagier, eveneens een 30-jarige man uit Heerenveen, raakten lichtgewond. Zij werden door een huisarts behandeld. De drie autos werden weggesleept.

Leeuwarden: inbraak woning
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een woning aan de Mr. P.J. Troelstraweg. Hoe men binnen is gekomen werd niet duidelijk. Uit de woning werden een radio, een cd-speler en 40 cds weggenomen. De eigenaar, een 21-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Drachten: aanrijding lichtgewonde
Zaterdag omstreeks 16.50 uur kwam op de Stationsweg een 14-jarige jongen uit Drachten plotseling op zijn fiets achter een aldaar staande bus vandaan. De jongen fietste de weg op en werd aangereden door een personenauto, die bestuurd werd door een 21-jarige inwoner van Opeinde. De fietser werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Na behandeling in het ziekenhuis kon de jongen weer naar huis.

Sneek: inbraak woning
Zaterdag tussen 15.45 en 17.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Lemmerweg. Om binnen te komen werd een ruitje vernield. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werd een gouden zakhorloge weggenomen. De bewoner, een 78-jarige man, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: loos alarm
Zaterdag omstreeks 14.50 uur kwam een melding binnen dat in een woning aan de Boksdoornstraat een gijzeling zou plaatsvinden. Even later werd gemeld dat er geschoten zou zijn. De zaak ter plaatse onderzocht. In de omgeving van de woning werd niets verdachts aangetroffen. Uiteindelijk de woning binnengegaan en toen bleek dat het hier ging om een loos alarm. In de woning waren geen personen meer aanwezig.

Oosterwolde: onder invloed
Zaterdag omstreeks 19.45 uur werd op de Pasveer een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 46-jarige inwoner van Oosterwolde, bleek gedronken te hebben. De bestuurder weigerde mee te werken aan een blaastest. Hij werd hierop aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aan het bureau weigerde hij iedere medewerking. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 24 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Wijnjewoude: aanrijding met drank
Zaterdag omstreeks 19.40 uur vond op de Weinterp een aanrijding plaats tussen een personenauto en een tractor. De bestuurder van de personenauto, een 50-jarige inwoner van Leeuwarden, reed in de richting Hemrik. Op een gegeven moment week hij door onbekende oorzaak uit naar links en kwam daarbij op de weghelft van de tractor. De tractor werd bestuurd door een 45-jarige inwoner van Wijnjewoude. De personenauto botste op het linkerachterwiel van de tractor. De bestuurder van de personenauto bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 430 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van 4 uren.

Leeuwarden: mishandeling
Zaterdag omstreeks 201.5 uur werd op de Anjen een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden ter zake mishandeling en vernieling. De verdachte had kort daarvoor een 16-jarige jongen uit Leeuwarden mishandeld en hij had tevens een vishengel en fiets van de jongen vernield. Volgens de verdachte was hij een paar maanden geleden door een tweelingbroer van het slachtoffer uitgescholden. Nu hij zijn tweelingbroer zag, kon hij zich niet beheersen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: vernieling ruit
Zaterdag omstreeks 21.45 uur werd een achterruit van een woning aan de Amelandlaan vernield. De ruit van 1.80 x 2.00 meter werd ingegooid met een zak zand. Het schadebedrag is niet bekend. De bewoonster, een 36-jarige inwoonster van Heerenveen, heeft aangifte gedaan.

Sneek: onder invloed
Zaterdag omstreeks 23.20 uur werd op de Oppenhuizerweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 26-jarige inwoner van IJlst, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 280 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Heerenveen: belediging
Zondag omstreeks 01.05 uur werd op het Burgemeester Kuperusplein een 24-jarige inwoner van Zwolle aangehouden. De man gedroeg zich lastig op straat en toen de agenten hem vroegen het iets rustiger aan te doen, werden zij door de man uitgescholden en beledigd. De verdachte maakte de agenten uit voor neonazis. Hierop werd hij aangehouden ter zake belediging. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Dokkum: baldadigheid
Zondag omstreeks 01.45 uur werden in het centrum van Dokkum drie inwoners van Bljia, 20, 21 en 21 jaar, aangehouden ter zake baldadigheid. De drie verdachten hadden op de Lange Oosterstraat een fiets vernield en een fiets werd om een verkeersbord gelegd. Op de Zijl werd getracht een verkeersbord los te wrikken. De verdachten werden overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 01.50 uur werd op de Tesselschadestraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 42-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 315 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Harlingen: mishandeling
Zondag omstreeks 00.45 uur werd een 15-jarige jongen uit Harlingen in een horecagelegenheid aan de Zuidoostersingel geslagen door een 22-jarige inwoner van Harlingen. Het slachtoffer stond te praten met een meisje en kreeg plotseling tot twee keer toe een klap van de verdachten tegen zijn hoofd. Het gevolg hiervan was een afgebroken tand en een gescheurde lip. Het slachtoffer is naar de huisarts gebracht, die de lip heeft gehecht.. Wat de aanleiding tot deze mishandeling is geweest, werd niet duidelijk. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Oldeberkoop: onder invloed
Zondag omstreeks 03.00 uur werd op de Stellingenweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 48-jarige inwoner van Vledder, bleek gedronken te hebben. Bij zijn aanhouding pleegde de man verzet, waarop hij geboeid werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau blies de bestuurder 725 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 8 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Drachten: wildplassen
Zondag omstreeks 03.15 uur werd een 41-jarige inwoner van Drachten bekeurd ter zake wildplassen. De verdachte stond te urineren tegen de gevel van een pand aan de Noordkade. Toen hij hierover werd aangesproken gaf hij in eerste instantie een valse naam op en liep vervolgens door. Toen de agenten de man wilden aanhouden, gaf hij één van de agenten een klap tegen het hoofd en de andere moest een vuistslag incasseren. Vervolgens ging de man er vandoor en vluchtte en aldaar gelegen shoarmazaak in. Hij verliet deze zaak aan de achterzijde. Met inmiddels ter plaatse gekomen assistentie kon de verdachte aan de achterzijde van de zaak worden aangehouden. Bij zijn aanhouding verzette de man zich hevig. Hij werd geboeid overgebracht naar het bureau. Bij de aanhouding liepen twee agenten lichte verwondingen op. De verdachte is ingesloten

Sneek: lastige man
Zondag omstreeks 03.55 uur kwam er een melding binnen dat er gevochten zou worden in een horecagelegenheid aan de Kruizebroederstraat. Ter plaatse bleek van een vechtpartij geen sprake te zijn. Wel was een 17-jarige Sneker mishandeld door een 26-jarige plaatsgenoot. Wat de aanleiding tot de mishandeling is geweest, werd niet duidelijk. De 26-jarige Sneker werd aangehouden. Bij zijn aanhouding pleegde hij verzet. Hij werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: niet voldoen aan vordering
Zondag omstreeks 04.10 uur werd op de Nieuwestad een wildplasser bekeurd. Een 24-jarige inwoner van Leeuwarden meende zich daarmee te moeten bemoeien. Hij belemmerde de agenten in hun werkzaamheden en vroeg of zij geld konden wisselen. De Leeuwarder werd verzocht door te lopen. Dit werd meerdere malen herhaald, doch de man bleef terugkomen. Toen de man geen gevolg gaf aan de vordering om door te lopen, werd hij aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Grou; mishandeling
Zondag omstreeks 04.30 liep een jongen uit Grou (leeftijd niet bekend) over de Hoofdstraat. Halverwege, ter hoogte van It Beaken, werd hij ingehaald door twee jongens, die hem mededeelden dat hij een vriend van hen niet meer moest lastig vallen. Hierna kwamen er nog een aantal jongens om heen staan en werd het slachtoffer verschillende malen geslagen en geschopt. Het slachtoffer klaagde over hoofdpijn en duizeligheid en had en wond aan zijn lip. Het gelukte hem om aan zijn belagers te ontsnappen. De jongen deed aangifte en samen met de politie werd een onderzoek in de omgeving ingesteld, waarbij het slachtoffer één verdachte aanwees. Deze verdachte, een 19-jarige inwoner van Grou, werd daarop aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en ingesloten.

Sumar: brand Rendac
Zaterdag omstreeks 23.45 uur kwam er een melding binnen van een uitslaande brand bij Rendac aan de Damsingel. Ter plaatse bleek dat brand was ontstaan in de rookafvoer van de verenfabriek. In het begin van de avond was hier ook reeds een brandje geweest, wat in eigen beheer was geblust. De brandweer van Burgum heeft het vuur geblust. De oorzaak van de brand is niet bekend. De schade bleef beperkt.

Witmarsum: verkeerscontrole
Vrijdag tussen 09.00 en 12.00 uur werd op de Froonackerdyk ter hoogte van Wieuwerd en op de Arumerweg ter hoogte van Witmarsum een verkeerscontrole gehouden. In totaal werden 85 voertuigen gecontroleerd. Zeven bestuurders kregen een bekeuring ter zake het niet dragen van de autogordel, één ter zake dat de auto niet APK gekeurd was en één bromfietsbestuurder ter zake het rijden zonder helm.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 06.00 uur werd op de Boksdoornstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 26-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 410 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272