Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 14 maart 2002
Met blijdschap geven wij kennis ...
Veel aandacht voor jonge dieren, diverse extra kinder-actviteiten

Op eerste en tweede Paasdag (31 maarten 1 april), organiseert Safari Beekse Bergen de themadagen "Met blijdschap geven wij kennis...". In het park zijn verschillende pasgeboren en jonge dieren te zien. Tijdens de rondleidingen in de Safaribus wordt hier extra aandacht aan besteed. Op de Wandelsafari zijn er verschillende activiteiten voor kinderen. Zij kunnen naar hartelust knutselen en de "kitten-quiz" doen: een speurtocht met veulen-vragen, kalf-questions en kuiken-kwesties, uiteraard voor een puppie-prijs.

April wordt niet voor niets de "grasmaand" genoemd. Het Frans raaigras, struisgras, schapegras, beemdgras, kropaar en nog veel meer gaat weer volop groeien. Ook de wilde planten en bloemen laten hun blaadjes al zien. De oplettende wandelaar heeft ongetwijfeld de eerste tekenen van het fluitekruid, Jacobskruiskruid, zuring, weebree en nog veel meer opgemerkt. Het ontspruiten van al dit nieuwe plantaardige leven vormt de basis van een belangrijk fenomeen.

Goede tijden, slechte tijden. Voor veel diersoorten te vertalen als: veel voedsel, weinig voedsel en dit is van invloed op hun gedrag. Zeker als het gaat over voortplantingsgedrag. Het is namelijk van groot belang dat de jongen geboren worden in tijden met veel voedselaanbod. Niet alleen voor de kalveren, lammeren, veulens, biggen, kuikens, kittens en pups zélf maar ook voor de kersverse moeders. Het grootbrengen, waaronder het zogen (van jongen) kost nogal wat energie en die moet natuurlijk aangevuld worden. Vanzelfsprekend is ook de paartijd afgestemd op de goede tijden; dieren met een lange draagtijd paren eerder in het jaar dan dieren met een korte draagtijd. Giraffen hebben bijvoorbeeld de laatste maanden vaak gepaard. Niet om er voor te zorgen dat er dit voorjaar jongen komen. De draagtijd van een giraffe bedraagt 14 maanden. De resultaten zijn dan ook pas volgend jaar met Pasen te verwachten.

Voor veel diersoorten die in gematigde streken zoals Europa leven, geldt dat de meest gunstige werptijd het voorjaar is. Het wordt weer wat warmer en na een "kale periode" is er weer voldoende voedsel te vinden. De eerste Schotse hooglandrunderen zijn geboren en bij de schapen is de geboortegolf inmiddels in volle gang. De lammeren van de Jacobschapen liggen vaak in een soort crèche. Er hoeven dan slechts enkele ooien op de jongen te passen terwijl de anderen rustig kunnen grazen. Dieren die in de tropen leven zijn vaak afhankelijk van "natte tijden, droge tijden". Antilopen zoals gnoes maken in Oost-Afrika, vaak samen met zebra's, lange trektochten. Als de droge tijd aanbreekt zoeken ze het schaarse gras in lager gelegen vochtige gebieden. Dit is ook hun paartijd. Als de regentijd aanbreekt trekken ze terug naar de hoger gelegen uitgestrekte savannen waar dan weer voldoende gras groeit. Daar aangekomen werpen ze hun jongen. Aaseters, zoals de maraboe, hebben het juist goed in droge perioden. Als er veel dieren sterven aan ondervoeding kunnen zij hun buik vol eten.

Dat dieren hun biologische klok kunnen aanpassen blijkt bij veel dieren die in het park leven. Door het constante voedselaanbod is de werptijd hier niet noodzakelijkerwijs gebonden aan één bepaald seizoen en worden het gehele jaar jongen geworpen. Zo zijn er in de winter zebra's, verschillende antilopen en kangoeroes geboren. Zij zetten inmiddels volop hun eerste zelfstandige stapjes. Dit geldt niet voor de witwanggibbon die op 12 februari het levenslicht zag; die blijft voorlopig nog aan moeders buik vastgeklemd zitten.

Safari Beekse Bergen is beide Paasdagen geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Bezoekers vanaf 3 jaar betalen op eerste Paasdag het speciale wintertarief van euro 7,71 p.p. Vanaf tweede Paasdag gelden de nieuwe tarieven: Volwassen 12,50 euro p.p., kinderen 3 t/m 11 jaar 11,- euro p.p. Voor meer informatie: 0900-2335732 (¤ 0,16 p.m.) of www.beeksebergen.nl. Noot aan de redactie: Voor meer informatie neemt u contact op met Goof Lukken Marketing & Communicatiemanager Beekse Bergen; 013-5491116 Bijlage (wanneer aanwezig): foto van parende giraffen