AFRIKA MUSEUM

Vormen van verwondering: het Afrika Museum pakt uit

Persbericht

VORMEN VAN VERWONDERING
het Afrika Museum pakt uit

31 maart t/m 30 oktober 2002

De tentoonstelling 'Vormen van Verwondering' neemt de bezoekers mee op een kijktocht langs de meest uiteenlopende voorwerpen uit de eigen collectie. De selectie vond plaats met een knipoog naar het verleden. Diverse objecten zijn ooit eerder in thematentoonstellingen opgenomen, vele andere zien nu na jaren weer het daglicht. Thema's als Vodun, moeder en kind, maskers, kralen, Ere Ibeji (tweelingen), het dier in de Afrikaanse kunst en speelgoed komen aan bod.

Een halve eeuw verzamelen
In zijn bijna vijftigjarig bestaan is het Afrika Museum van een klein museum uitgegroeid tot een instituut dat ook buiten de Nederlandse grenzen bekendheid geniet. Met een collectie die gestaag is blijven groeien door aankopen en schenkingen, kan het museum nu putten uit een verzameling van ruim 6500 voorwerpen. Veel objecten zijn in de loop der jaren aan de bezoekers gepresenteerd met de bedoeling hun belangstelling te wekken voor de wijze waarop Afrikaanse culturen hun dagelijks leven en gedachtegoed letterlijk 'vorm' geven in gebruiksvoorwerpen, sieraden, maskers en beelden. Met de toenemende interesse voor andere culturen mag ook Afrikaanse kunst zich thans verheugen in een warme belangstelling van een steeds breder publiek en heeft 'verwondering' in veel gevallen plaats gemaakt voor 'bewondering'.

Nu het Afrika Museum bijna een halve eeuw bestaat lijkt een terugblik op zijn plaats. Vooruitlopend op de publicatie van het tweedelige museumboek waarin onder meer de ontstaansgeschiedenis van museum en collectie uitgebreid aan bod zullen komen, willen wij bezoekers vast een voorproefje geven in de vorm van deze tentoonstelling, die evenals het boek de titel 'Vormen van Verwondering' draagt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst van het Afrika Museum, tel. 024-6841211 of publieksdienst@afrikamuseum.nl. Of bezoek de website www.afrikamuseum.nl

Openingstijden:
31 maart t/m 30 oktober: maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur zaterdag, zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur

1 november t/m 30 maart: maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur zaterdag, zon- en feestdagen 13.00-17.00 uur


------