Gemeente Leeuwarden

Voorstel tot aanpassing horecabeleid

Bar tappen cafe Burgemeester en wethouders hebben besloten om aan de raad voor te stellen het horecabeleid van 1998 aan te passen. Hoewel uit de evaluatie van het horecabeleid is gebleken dat over het algemeen de situatie in de Leeuwarder binnenstad een duidelijk positief beeld oplevert stelt het college voor om een aantal zaken in het horecabeleid te verbeteren.

Enkele voorstellen zijn:

* Het vereenvoudigen van de regelgeving door de jaarlijkse horeca-exploitatievergunning te vervangen door een 3-jaarlijkse vergunning met daaraan gekoppeld een aanpassing van de leges;
* De specifieke terrasvergunning integreren in de horecavergunning;
* Verruiming van terrasontwikkelingen;
* Verruiming van de openingstijden voor horeca-inrichtingen in de dorpen;

* Onder bepaalde voorwaarden een flexibilisering van de openingstijden voor horeca-inrichtingen in de buitengebieden;
* De openingstijden van horeca-inrichtingen in de binnenstad te handhaven;

* Het verder verbeteren van de randvoorwaarden voor een veiliger en gezelliger uitgaan in de horeca binnenstad;
* De verdere uitvoering van het leefbaarheids- en veiligheidsplan binnenstad 2000-2004;

* Het op termijn (5-10 jaar) laten vervallen van het eeuwigdurende overgangsrecht voor openingstijden;
* Het vaststellen van een handhavingarrangement en het coördineren van de handhaving;

* Het continueren van de werkgroep horecabeleid als overleggroep horecabeleid.

Voordat de gemeenteraad over de voorstellen beslist kunnen horeca-exploitanten, bewoners, consumenten en andere belanghebbenden ook hun mening kunnen geven over de aanbevelingen van de werkgroep horecabeleid. Op 22 april vindt vanaf 19.30 uur een informatie- en inspraakavond plaats in muziekcentrum Zalen Schaaf, in de Breedstraat. Naast deze bijeenkomst is het ook mogelijk om op de voorstellen schriftelijk te reageren. Reacties kunnen tot uiterlijk 3 mei 2002 worden gestuurd naar Burgemeester en Wethouders van Leeuwarden, sector Juridische en Veiligheidszaken, postbus 21000, 8900 JA Leeuwarden. U kunt uw reactie ook per e-mail bekend maken via gemeente@leeuwarden.nl. Alle inspraakreacties worden door Burgemeester en Wethouders van commentaar voorzien in een inspraakverslag. Dit verslag gaat als bijlage mee met de stukken naar de gemeenteraad.