CDA TWEEDE KAMERFRACTIE

CDA: minister Borst vestigt record van passiviteit

Vandaag worden drie onderwerpen in de Kamer behandeld waarop minister Borst blijk geeft van grote passiviteit. Op het gebied van ambulance-zorg, de positie van huisartsen en het sluiten van ziekenhuizen wordt de minister opgepord om actie te ondernemen.

Woordvoerder Siem Buijs: 'Het is een triest record wat minister Borst hier vestigt: op drie belangrijke onderdelen van haar beleid moet ze door de Kamer gedwongen worden tot actie. Kennelijk werkt het niet anders bij deze minister. Het CDA dient vandaag meerdere moties in. Als het gaat om de ambulancezorg, willen we de toezegging dat de ambulanceplaatsen zodanig zijn gespreid dat een aanrijdtijd van maximaal 15 minuten gegarandeerd wordt. Bij de ziekenhuizen willen we eindelijk af van de fusiegolf en opheffing van van kleinere, perifere ziekenhuizen. Het is van groot belang dat er een goede bereikbaarheid van ziekhuiszorg blijft bestaan. Ook dat is al meermaals door de Kamer gezegd maar de minister lijkt machteloos.'

Een belangrijk punt is de positie van huisartsen. Het CDA wil duidelijkheid over de inkomenspositie, die ondanks voorstellen van de Commissie Tabaksblat, onzeker blijft. Tevens moet de arbeidsongeschiktheidspremie, die sterk is gestegen, gecompenseerd worden. Maar ook moet nu duidelijk uitgesproken worden dat de mededingingswetgeving niet op huisartsen van toepassing is. Dat scheelt veel bureaucratische rompslomp. De arts moet zijn tijd niet besteden aan onderhan-delingen met patient en/of ziekenfonds, zoals nu het geval is maar moet zorg kunnen bieden. De Kamer heeft zich hier al eerder over uitgesproken maar de minister lijkt het niet te willen horen.
Er moet bovendien een lokale kostencomponent komen, zodat het voortbestaan van een huisartsen praktijk niet afhankelijk mag zijn van de lokale situatie; ook een dunbevolkt gebied heeft recht op een huisarts.
Buijs: 'En last but not least, willen we de (secundaire) arbeidsvoorwaarden van verpleeghuisartsen gelijk trekken. Het is een waslijst van wensen maar allemaal hoogstnoodzakelijk. Helaas moet je bij deze minister alles vasttimmeren'.

Woordvoerder: Siem Buijs 070-3182589


03 apr 02 20:11