Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

03/04/02 Toespraak H.K.H. Prinses Laurentien
Certificaatuitreking "Ambassadeurs Alfabetisering Nederlandstaligen" 3 april 2002, Roosendaal

Bloemen zijn rood -- maar ook geel en blauw en lila.. Vanavond wordt u in de bloemetjes gezet in bloemen van alle kleuren die het jungske in het lied van zojuist zo goed had gezien. Want vanavond gaat het om ú. Het gaat om uw enorme inzet, uw doorzettingsvermogen en uw succesvolle afronding van de cursus Zeg het Voort georganiseerd door Prisma Brabant, het Zoomvliet College en het Baronie College. Vanavond wordt u allen Ambassadeurs Alfabetisering Nederlandstaligen een heel bijzonder moment juist daarom is het zo fantastisch dat er zovele familieleden en andere dierbaren, van wie de steun zo belangrijk is, aanwezig zijn.

Als geen ander weet u dat het niet vanzelfsprekend is om te kunnen lezen en schrijven. U allen heeft uw eigen ervaringen.. Ouders die zeiden dat als je later trouwt, je dat leren toch niet nodig hebt zoals één van u het zo pakkend vertelde. Of omdat het er door familie omstandigheden niet van kwam om te leren. Want om als kind goed te kunnen leren, is aandacht en stimulans nodig. Als het om welke reden dan ook hieraan mankeert, zal het ook ontbreken aan zelfvertrouwen om nieuwe dingen te leren en creatieve vermogens te ontwikkelen. Het jungske werd verteld dat hij zat te kliederen en dat zijn Nederlands slecht was .. en dat, terwijl het jungske toch gelijk had dat er zoveel mooie bloemen en zoveel kleuren blaadjes zijn. Tegen deze achtergrond is er heel wat voor nodig de drempel over te stappen om te leren lezen en schrijven. Velen van u vertellen over schaamte. Wij weten allen hoe moeilijk het is om schaamte te overwinnen. Dat vergt moed, energie, tijd en doorzettingsvermogen. Erkenning van het probleem is een eerste, belangrijke stap. Dan komt de minstens zo grote uitdaging om er iets mee te doen.

U heeft ieder op een eigen manier ervaren hoe waardevol het is om te leren lezen en schrijven: als je kind thuiskomt met een moederdaggedicht; om je zoon of dochter te kunnen voorlezen, of om je werk beter te doen en verder te komen. Of gewoon, om je ècht staande te kunnen houden in een samenleving waarin het geschreven woord zo centraal staat.

U kunt beter dan wie ook áánvoelen wat anderen ervan weerhoudt de drempel over te stappen om te leren lezen en schrijven. U weet dat ieders specifieke omstandigheden andere obstakels vormen. Daarom is het zo waardevol dat juist u nog een stap verder gaat: om als ambassadeurs te proberen anderen die met hetzelfde probleem kampen, over de drempel te helpen.

Wat betekent dat eigenlijk Ambassadeur of Ambassadrice - zijn? Volgens de dikke Van Dale is een ambassadeur vrij vertaald de hoogste persoon die optreedt als vertegenwoordiger of ook wel degene die iets bekend weet te maken. En dat zijn precies uw taken. Om te motiveren en te informeren. Of, zoals één van u het zo mooi heeft gezegd, mensen erop wijzen dat je met doorzetten heel ver kunt komen. In uw rol als Ambassadeur en Ambassadrice kunt u anderen laten profiteren van uw ervaringen en uw hulp. Helpen om het probleem te erkennen, het schaamtegevoel te overwinnen, en te motiveren door praktische informatie te geven. Dit proces van erkenning en overwinning zal een ieder zelf moeten doormaken, maar uw rol om tot steun te zijn bij het zoeken naar zelfvertrouwen en het verkrijgen van vaardigheden, is buitengewoon belangrijk.

Uw ambassadeursfunctie strekt zich ook uit naar de rest van de maatschappij. Analfabetisme ofwel functioneel ongeletterdheid is een nog onderbelicht thema in Nederland. Hoe meer ruchtbaarheid wordt gegeven aan het onderwerp, hoe meer mensen die niet of niet voldoende kunnen lezen en schrijven zich realiseren dat zij niet de enige zijn. Hopelijk zal dit hen tot steun zijn, zodat er zich ook voor hen een hele nieuwe wereld kan openen. Want zo beschrijven zovelen van u die deze handicap overwinnen.

Ik steun dit project Zeg het Voort van harte -- het is de eerste keer dat dergelijke ambassadeurscertificaten worden uitgereikt. Ik wil de coördinatoren gelukwensen met deze mijlpaal in de alfabetiserings initiatieven. Maar zoals ik al zei, vanavond gaat het vooral om u. Ik hoop dat U een voorbeeld zult zijn voor vele anderen niet alleen in Noord-Brabant maar ook elders in het land. Het is voor mij een grote eer om de certificaten aan u uit te reiken -- de eerste 10 Ambassadeurs Alfabetisering Nederlandstaligen. Ik wil u gelukwensen met het behaalde resultaat waar u ècht trots op moet zijn en u heel veel succes toewensen met uw belangrijke taak. Onze wegen zullen zich hopelijk nog vaak kruisen in een aanpak van alle betrokken instellingen en individuen om gezamenlijk de hoognodige verdere alfabetisering in Nederland tot stand te brengen.