Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Kenniscentrum Europa Decentraal geopend

3 april 2002

Staatssecretaris Gijs de Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft vandaag het Kenniscentrum Europa Decentraal geopend. Dit nieuwe instituut moet de gevolgen van Europese regels, beleid en jurisprudentie voor decentrale overheden (gemeenten, provincies en waterschappen) in kaart brengen. Dit zowel voor geldend als voor voorgenomen Europees beleid. Daarnaast geeft het centrum adviezen en analyses, die de provincies, gemeenten en waterschappen kunnen gebruiken bij het formuleren van hun standpunten over nieuw Europees beleid. Het centrum bundelt alle relevante kennis en expertise en stelt die voor iedereen beschikbaar.

Het centrum is uniek: nog nergens in Europa is een dergelijk instituut.

Bij de opening van het Kenniscentrum Europa Decentraal is ook de Internetsite van het centrum gelanceerd. Het adres is www.europadecentraal.nl.
Het centrum is een initiatief van het rijk (de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Buitenlandse Zaken en Justitie), de provincies, de gemeenten en de waterschappen. Deze partijen stellen voor de startfase bijna 205.000 euro beschikbaar, en vervolgens bijna 410.000 euro per jaar.

---