3 april 2002, Gorinchem

Jaarcijfers 2001

- Netto winst stijgt 17% naar 18,7 miljoen

- Orderportefeuille goed gevuld

- Gunstige winstvooruitzichten

Van Oord Groep N.V. heeft een goed jaar achter de rug. De netto omzet uit opgeleverde projecten handhaafde zich met 336 miljoen (2000: 345 miljoen) wederom op een hoog niveau. De omzet verricht werk - het niveau van onze bedrijfsactiviteiten - vertoonde een gematigde groei naar 331 miljoen (2000: 326 miljoen). Evenals het vorig jaar was het grootste deel van de schepen vrijwel volledig bezet. De netto winst nam toe tot 18,7 miljoen, wat een stijging van 17 % betekent ten opzichte van de 15,9 miljoen in 2000. De pijlers voor deze verhoging van de winst worden gevormd door een relatieve toename van het aantal winstgevende projecten en de hoge bezetting van ons varend materieel.

De omzet buiten Europa kenschetste zich vooral door de grote baggerprojecten rond Hong Kong en Singapore. In Dubai verwierven wij het aansprekende Palm Island I project, met een contractsom van circa 180 miljoen, dat voorziet in de aanleg van een kunstmatig eiland van vier bij vier kilometer in de vorm van een palmboom. Dit project loopt naar verwachting door tot het einde van het jaar 2003.

Nederland liet een belangrijke toename van de omzet zien. Wij waren in sterke mate betrokken bij de realisatie van een aantal toonaangevende projecten, zoals de Ceres Paragon Container terminal in Amsterdam en de aanleg van de Betuwelijn en de HogeSnelheidsLijn. In de rest van Europa bleef de omzet min of meer op gelijk niveau. Bijzondere projecten waren de werkzaamheden aan de havenuitbreiding van Mostyn in het Verenigd Koninkrijk, opspuitwerkzaamheden van het Mühlenberger Loch in Duitsland, waar DASA de nieuwe Airbusproductie onderbrengt en een grote outfall bij Cork in Ierland. Met de Environmental Agency (vergelijkbaar met het Nederlandse Rijkswaterstaat) in het Verenigd Koninkrijk hebben wij een raamcontract afgesloten om de komende vijf jaar rivier- en kustverdedigingswerken uit te voeren. Wij zijn daarbij één van de slechts zeven geselecteerde aannemers uit binnen- en buitenland.

De offshore activiteiten lagen op een redelijk niveau. De steenstortactiviteiten bleven enigszins achter bij de voorgaande jaren, terwijl in het Verre Oosten geen echt grote contracten op de markt kwamen door het verschuiven in de tijd van eerder verwachte projecten.

Onze positie in de steenstortmarkt zal verder verstevigen door de investering in het nieuwe valpijpschip "Rocknes". Dit nieuwe schip wordt met een laadvermogen van ongeveer 26.000 ton de grootste in haar soort en komt eind 2002 in de vaart. In de baggermarkt zullen we ons marktaandeel vasthouden door te investeren in twee nieuwe sleephopperzuigers met een capaciteit van respectievelijk circa 4,750 m3 en 15,000 m3. De bestelling voor de kleinere sleephopperzuiger is inmiddels geplaatst.

Het afgelopen jaar is onze strategie opnieuw bekeken. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat een evenwichtige uitbouw van onze bestaande activiteiten - Baggeren, Offshore en Marine & Coastal Construction - ook in de toekomst een solide basis vormt voor een versterking van onze positie. De komende jaren zal onze strategie zich richten op het vergroten van de winstgevendheid bij een evenwichtige groei van de onderneming, het versterken van de organisatie qua structuur en bezetting, en de productiemaximalisatie van ons materieel. De implementatie hiervan is een continu proces, waarin van jaar tot jaar keuzes worden gemaakt en prioriteiten gesteld.

De orderportefeuille is van goede kwaliteit en naar huidige inzichten gaat ons varend materieel ook het jaar 2002 weer een goede bezetting tegemoet. Aangezien vanuit de investeringen in nieuwe schepen nog geen bijdrage in 2002 te verwachten is, zal de omzet naar alle waarschijnlijkheid nagenoeg gelijk blijven. De signalen uit de markt geven ons goede vooruitzichten voor de winstgevendheid van het komend jaar.
De Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal plaatsvinden op woensdag 22 mei 2002. Na deze datum is het jaarverslag 2001 beschikbaar voor distributie.

Van Oord Groep N.V.
De Directie

Contact: Dhr. F.A. Minderhoud: voacz@voacz.com