Gemeente Heusden


Opening 3 april door staatsecretaris Faber
Status 'Nationaal Park' voor Loonse en Drunense Duinen

Acht jaren van intensieve voorbereiding gingen er aan vanaf maar vanaf 3 april is het dan zover. De Loonse en Drunense Duinen krijgen officieel de status van Nationaal Park. Staatsecretaris G. Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij zal de officiële openingshandeling verrichten.

Sinds 1994 gingen De Loonse en Drunense Duinen door het leven als 'nationaal park in oprichting'. De afgelopen jaren hebben de vijf deelnemende gemeentes (waaronder de gemeente Heusden), Natuurmonumenten, de waterschappen, de provincie en het ministerie van Landbouw intensief overleg met elkaar gevoerd over de verdere inrichting van het park. Bij Kaatsheuvel zal een bezoekerscentrum komen. In Giersbergen zal een kleiner bezoekerscentrum komen. In deze centra zal veel informatie over het natuurgebied te vinden zijn. Wanneer de bezoekerscentra geopend worden is overigens nog niet bekend.

Met de overeenstemming over het zogeheten Beheer- en inrichtingsplan (BIP) is de laatste 'hobbel' genomen en kan het natuurgebied het predikaat van Nationaal Park krijgen. In Nederland zullen in totaal zo'n 15 nationale parken opgericht worden. De Loonse en Drunense Duinen vormen het twaalfde nationale park. Eerder al kregen bijvoorbeeld meer de Biesbosch en Schiermonnikoog deze belangrijke status.

Burgemeester H. Willems zal de gasten op 3 april ontvangen. Na de officiële handeling door staatssecretaris volgt een wandeling door het Nationaal Park.