Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale

Woensdag 3 april, 11.45 - 13.00 uur, Blauwe Zaal, Auditorium

Pig City: de toekomst van de landbouw?
Agroproductieparken als oplossing?

Varkenspest, dioxinekippen, gekke koeienziekte, mond- en klauwzeer teisteren de Nederlandse landbouw. Ook problemen op het gebied van mestoverschotten, pesticidengebruik en dierenwelzijn laten zien dat er veel mis is binnen de sector. Rapporten van de commissie Wijffels, LTO-Nederland en Stichting Natuur en Milieu laten daar geen misverstand over bestaan.Verbeteringen op het gebied van voedselveiligheid, milieu en dierenwelzijn zijn dan ook dringend gewenst.Ook vanuit landschappelijk oogpunt worden steeds hogere eisen gesteld aan het landelijk gebied. Maar over de vraag hoe het nu verder moet met de landbouw, lopen de meningen zeer uiteen.

In de korte film `Pig City' laat het architectenbureau MVRDV zien hoe met minder (horizontale) ruimte meer varkens gefokt kunnen worden.

Drs Peter Smeets legt uit dat door de milieuwetgeving de intensieve veehouderij zich steeds meer gaat vestigen op agroproductieparken rond stedelijke gebieden, in nauwe samenhang met glastuinbouw.

De spreker is hoofd van de onderzoeksafdeling Landschap en Ruimtegebruik bij onderzoeksinstituut Alterra en verbonden aan de Universiteit van Wageningen