FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten: verkoop divisie DSM avontuur met onzekerheden

FNV Bondgenoten: verkoop divisie DSM avontuur met onzekere kanten

FNV Bondgenoten toont zich in een eerste reactie enthousiast over de vandaag aangekondigde verkoop van de DSM-Petrochemische Divisie aan het Saoudi-Arabische concern SABIC. FNV Bondgenoten bestuurder Henk van Rees noemt de verkoop 'een groot avontuur met onzekere kanten'. Van Rees is blij met de afspraken die hij met SABIC heeft vastgelegd in een convenant over het sociale beleid: 'We gaan een zogenaamde Sociale Koepel oprichten. We gaan dan bijvoorbeeld onderhandelen over één CAO voor de hele plant met zowel SABIC als DSM. Maar er komt ook een interne arbeidsmarkt. Die constructie is uniek in Europa'.

SABIC is een financieel sterk concern met een duidelijke groeistrategie. Volgens Henk van Rees is de kans nu aanmerkelijk groter dat de door DSM geplande uitbreidingsinvesteringen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. SABIC heeft ook gegarandeerd dat de eigen cultuur en het locale management van de petrochemische divisie worden gerespecteerd en gehandhaafd. Daarnaast heeft SABIC geen andere activiteiten in Europa, die overlappen of dubbelen met de petrochemieproductie in Geleen. De overname heeft geen directe gevolgen voor de werkgelegenheid.

De onzekere kanten aan het grote avontuur zitten volgens Van Rees voornamelijk in het feit dat SABIC nog niet eerder grote acquisities in Europa heeft gedaan. 'SABIC is op jacht naar meer overnamemogelijkheden in Europa. Dus de kans bestaat dat er op termijn dubbelingen optreden in het concern met mogelijke gevolgen voor Geleen. Bovendien is SABIC voor ons als vakbond een onbekend concern' aldus Van Rees. 'Waarbij Saoudie Arabie ons nog niet eerder was opgevallen als vakbondsvriendelijk land'.

Door de verkoop van de petrochemische divisie heeft DSM nu in totaal ruim 6600 minder mensen in dienst dan 10 jaar geleden. Van Rees maakt zich zorgen over de ruim 5400 achterblijvers op DSM-site in Geleen: 'Niet alle activiteiten op de Geleen-site vallen onder de core-business van DSM. En sommige van de nog wel aanwezige activiteiten zijn momenteel verliesgevend en er zijn reorganisaties aangekondigd of die worden verwacht. Al met al leidt dat tot toenemende bezorgdheid onder de overblijvende werknemers'.

FNV-Bondgenoten verwacht nu van DSM - gekoppeld aan de verkoop - een duidelijke intentieverklaring van de Raad van Bestuur, dat zij de komende jaren nadrukkelijk blijven investeren op de Geleen-site. Niet alleen vervangingsinvesteringen, maar ook uitbreidingsinvesteringen. Ook verwacht de bond van DSM op korte termijn een helder actieplan over het vestigen van nieuwe bedrijven (van derden) op de braakliggende delen van de Geleen-site. Dat levert nieuwe werkgelegenheid op en bovendien kunnen de hoge beheers- en onderhoudskosten van de Geleen-site dan over meerdere bedrijven uitgesmeerd worden.

Met de verkoop van petrochemische divisie van DSM zijn zo'n 1750 banen gemoeid. Er werken bij DSM in Nederland nu nog zo'n 8300 mensen.