Partij van de Arbeid

Den Haag, 2 april 2002

Vragen van de leden santi en waalkens (beiden pvda) aan de minister van sociale zaken en werkgelegenheid

1. Welke verplichtingen hebben ondernemers ten aanzien van de identificatie van seizoensarbeiders in bijvoorbeeld de tuinbouw?

2. Bent u op de hoogte van de praktische problemen die er bestaan ten aanzien van de verificatie van de identiteitsbewijzen? Zo ja, welke zijn dat dan en op welke wijze wilt u deze problemen oplossen?

3. Hoe verlopen de besprekingen tussen de Arbeidsinspectie, de Vreemdelingenpolitie en de Belastingdienst over de ontwikkeling van een informatiepunt in het Westland waar werkgevers de identiteitsdocumenten en sofinummers van potentiële werknemers kunnen laten checken? (1)

4. Bent u van plan een dergelijk informatiepunt ook voor andere gebieden en sectoren in te stellen? Zo ja, per wanneer? Zo nee, waarom niet?

5. Bent u het met ons eens dat voorlichting nodig maar onvoldoende is om de problematiek rond verificatie van identiteitspapieren op het bedrijf effectief aan te pakken en dat de instelling van een centraal informatiepunt een aanzienlijke verbetering geeft?

6. Bent u bereid de Kamer een voorstel te doen voor de instelling van een dergelijk informatiepunt? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?

(1) Kamerstuk 28 000 XV nr. 38