Gemeente Bergen


Vragenhalfuur
Tijdelijke referendumwet
Veiligheidsenquête

Ontruimingsoefening St. Jozefschool

Schaf een regenton aan
Spreekuur budgetconsulente
Vragenhalfuur

Heeft u vragen over het bestuur van onze gemeente, of heeft u andere vragen, kom dan op dinsdag 9 april naar de maandelijkse raadsvergadering.

Deze vergadering begint met een vragenhalfuur voor u. In dit half uur heeft u de gelegenheid om uw vraag direct aan de raad te stellen.

Tijdelijke referendumwet

Uw ja of nee telt mee

Als kiezer oefent u invloed uit op overheid en politiek door bij verkiezingen uw stem uit te brengen. Sinds 1 januari 2002 heeft u een nieuwe mogelijkheid om uw stem te laten gelden: het raadgevend referendum.

Met dit referendum heeft u als kiesgerechtigde de mogelijkheid om direct invloed uit te oefenen op de regelgeving van de gemeente, provincie en op bepaalde wetten. In de Tijdelijke referendumwet staat aangegeven over welke besluiten een referendum kan worden gehouden. De gemeenteraad van Bergen heeft in een verordening vastgelegd bij welke besluiten geen referendum mogelijk is. Iedere kiesgerechtigde kan een referendumverzoek indienen. De procedure voor het houden van een referendum bestaat uit vier fasen.

Het inleidend verzoek

Als een verordening door de raad is vastgesteld wordt dit bekendgemaakt. De gemeente geeft bij deze bekendmaking aan of er een referendum over kan worden gehouden. Zo ja, dan kan iedere kiesgerechtigde één inleidend verzoek indienen om een referendum te houden. Wilt u een referendum aanvragen dan kunt u bij Bevolking een aanvraagformulier halen. Dit formulier moet u binnen drie weken na de bekendmaking van het besluit indienen. Bij inlevering van het formulier moet u zich legitimeren. Voor een referendum over een gemeentelijke verordening moeten 103 inleidende verzoeken zijn gedaan. Worden er minder verzoeken ingediend dan komt er geen referendum: de verordening kan dan in werking treden.

Het definitief verzoek

Als er 103 verzoeken zijn ingediend kan elke kiesgerechtigde één ondersteuningsverklaring indienen. Door binnen zes weken een verklaring te ondertekenen bij Bevolking, dient u een ondersteuningsverklaring in. Ook bij deze ondertekening moet u zich legitimeren. Minimaal 1028 kiesgerechtigden moeten een verklaringen ondertekenen. Worden er minder verklaringen ondertekend dan komt er geen referendum. Is het aantal gehaald, dan wordt het verzoek definitief en gaat het referendum door.

Het referendum

Het referendum wordt binnen vier maanden gehouden. Dat gebeurt in principe op een woensdag.

De uitslag

Een wet of verordening wordt afgewezen als de meerderheid `tegen' stemt. De meerderheid moet bestaan uit tenminste 30% van alle kiesgerechtigden. De gemeente is verplicht om bij een afwijzende uitspraak te overwegen of de verordening moet worden ingetrokken. De uitslag van het referendum is niet bindend.

Vragen

Meer informatie over de Tijdelijke referendumwet kunt u lezen in de folder `Uw ja of nee telt mee'. Deze folder is verkrijgbaar in het gemeentehuis bij Bevolking. Voor meer informatie kunt u terecht bij mevrouw C. van Soest, medewerker afdeling Bestuur, telefoon (0485) 34 83 02. U kunt ook kijken op
www.referendumwet.nl.

Heeft u de veiligheidsenquête al teruggezonden?

De gemeente is op dit moment bezig met een onderzoek naar de veiligheid en leefbaarheid in uw woon- en leefomgeving. Kort geleden zijn er na een willekeurige steekproef ruim 2000 enquêteformulieren verzonden.

Het is voor de gemeente erg belangrijk dat zoveel mogelijk enquêteformulieren worden teruggezonden. Alleen dan is de gemeente goed in staat na te gaan op welke punten zij de veiligheid en leefbaarheid in uw woon- en leefomgeving kan verbeteren.

Stuur de enquête terug

Misschien heeft u een enquêteformulier ontvangen en bent u nog niet in de gelegenheid geweest de vragenlijst terug te sturen. Wij verzoeken u dan vriendelijk om de vragenlijst alsnog terug te sturen, uiterlijk vóór 11 april. Als u de vragenlijst bent kwijtgeraakt, kunt u een nieuw exemplaar aanvragen bij de afdeling Bestuur van de gemeente. De vragenlijsten die binnenkomen worden anoniem verwerkt.

Vragen?
Als u nog vragen heeft over het onderzoek of over de vragenlijst, neem dan contact op met afdeling Bestuur, telefoon (0485) 34 83 05. Ontruimingsoefening St. Jozefschool geslaagd
Woensdag 27 maart was er een ontruimingsoefening van de St. Jozefschool in Bergen. Deze oefening kwam voor de leerlingen en leerkrachten volkomen onverwachts.

Om 9.00 klonk het ontruimingssignaal in het hoofdgebouw. Samen met hun leerkrachten hebben de 225 leerlingen de school op een rustige manier verlaten en zich op de afgesproken plaats verzameld. Nadat zeker was dat niemand in het gebouw was achtergebleven werd het signaal einde oefening gegeven. De brandweer en de schoolleiding zijn erg tevreden over de geslaagde ontruimingsoefening.
Schaf nu een regenton aan en bespaar drinkwater Water is onmisbaar voor mens en natuur. Hoewel het in Nederland veel regent en de grote rivieren volop water aanvoeren, is schoon water toch kostbaar.

Wij gebruiken gemiddeld 134 liter leidingwater per persoon per dag. Hiervan is slechts 4 liter bestemd voor drinken en koken. Waterleidingbedrijven moeten veel doen om grond- en rivierwater geschikt te maken voor drinkwater. Dit proces vergt veel energie en chemicaliën en zorgt voor veel afvalslib. Reden genoeg om zuinig te zijn met water.

Actieplan Waterbesparing

Er zijn goede mogelijkheden om water te besparen. De rijksoverheid is in 1992 met het Actieplan Waterbesparing gestart. Doel van dit plan is om 15% water te besparen in 2015.

Gebruik regenwater

Gebruik van regenwater is één van de mogelijkheden om minder leidingwater te verbruiken. Regenwater is uitermate geschikt voor het besproeien van tuin- en kamerplanten. Jaarlijks valt er op het dak van een gemiddelde woning in Nederland zo'n 35.000 liter regenwater. Met een regenton kunt u jaarlijks ongeveer 7000 liter regenwater opvangen en hergebruiken. Als u regenwater gebruikt heeft u minder leidingwater nodig. Daarnaast wordt er minder regenwater via het riool afgevoerd. In het riool wordt het regenwater vervuild met afvalwater. Vervolgens moet het rioolwater weer gezuiverd moet worden voordat het geloosd kan worden op oppervlaktewater. Dubbel voordeel dus!

Gesubsidieerde regentonnen

De gemeente Bergen stelt, bij wijze van proef, gesubsidieerde regentonnen beschikbaar. De regenton wordt aangesloten op een regenpijp, heeft een inhoud van 168 liter, een deksel en een aftapkraan. De regenton kunt u kopen bij de Boerenbond in Nieuw Bergen (industrieterrein De Flammert). De kosten bedragen 29,04. Als u bij de Boerenbond een gesubsidieerde regenton koopt, vragen de medewerkers naar een legitimatiebewijs. Tevens wordt u verzocht om een registratieformulier in te vullen.
goedkoper dan een paspoort en heeft een handig creditcard-formaat. De procedure voor het aanvragen van reisdocumenten is als volgt: u nieuwste technieken zijn de nieuwe reisdocumenten beter beschermd tegen fraude.
ná de grote zomerdrukte op vakantie, dan kunt u beter na deze periode brochure `Vakantie gepland? Regel nú uw reisdocument!' afhalen bij Spreekuur budgetconsulente
Elke dinsdag en donderdag heeft de budgetconsulente van PLANpraktijk spreekuur in het gemeentehuis van Bergen. Van 9.00 tot 14.00 uur kunt u bij haar terecht voor hulp en advies over financiële vragen. Als u een afspraak wilt maken, neem dan dinsdag of donderdag contact op met de budgetconsulente, telefoon (0485) 34 83 90.