Gemeente Emmen


---

Persbericht: Handvest Woonkwaliteit Emmen, 3 april 2002

Handvest Woonkwaliteit Emmen

Om ook in de toekomst de kwaliteit van het wonen te kunnen waarborgen is het noodzakelijk in te spelen op de toenemende kwaliteitsvraag van woonconsumenten. Op landelijke niveau heeft dit geresulteerd in afspraken over de kwaliteitsverbetering van VINEX-locaties, het zogeheten handvest VINEX-locaties. Vanwege de specifieke woningmarkt in het Noorden hebben de gemeenten Groningen, Assen, Leeuwarden en Emmen en de drie noordelijke Provincies het initiatief genomen voor verdere lokale/regionale uitwerking hiervan. Het Handvest Woonkwaliteit Emmen is het resultaat van deze lokale uitwerking. Van belang is dat hierin woonkwaliteit breed wordt opgevat. De gemeente Emmen wil in dit kader de dienstverlening richting burgers verbeteren door onder meer een loket Bouwen&Wonen en een Zorgloket te ontwikkelen; tevens moeten de diensten van deze loketten in de toekomst ook digitaal geleverd kunnen worden.

Handvest Woonkwaliteit Emmen
Hierin staan de relaties aanbieder-woonconsument, aanbieder-overheid, woonconsument-overheid en overheden onderling centraal. Deze relaties moeten zodanig worden ingericht dat de woonkwaliteit wordt bevorderd. Aandachtspunten zijn hierbij onder meer de overleg(structuur), de informatieverstrekking en vraaggerichte dienstverlening en formele afspraken omtrent wonen en woonkwaliteit. Ten aanzien van met name de informatieverstrekking en de vraaggerichte dienstverlening aan de woonconsument ziet de gemeente Emmen nog kansen voor verbetering. Het gaat hierbij concreet om het inrichten van een Zorgloket, een Loket Bouwen en Wonen, een Digitaal Loket, het opzetten van een Wijkontwikkelings-maatschappij en het versnellen van het bouwproces.

Zorgloket
De spreiding en hoeveelheid zorgvoorzieningen maken dit terrein voor veel betrokkenen ondoorzichtig en ontoegankelijk. Om het terrein van de zorgvoorzieningen toegankelijk te maken is hier de één-loketgedachte een effectieve oplossing. Dit is de reden dat de gemeente Emmen ingezet heeft op het instellen van een Zorgloket, in zowel fysieke als digitale vorm. De gemeente Emmen streeft ernaar het Zorgloket per 01-01-2003 operationeel te hebben. Loket Bouwen en Wonen Door het instellen van een Loket Bouwen en Wonen wil de gemeente Emmen de complexiteit en ondoorzichtigheid van de regelgeving aangaande het bouwproces verbeteren. Bij het Loket Bouwen en Wonen staat de één-loketgedachte centraal en vormen een vraaggerichte en geïntegreerde dienstverlening de uitgangspunten. Het Loket Bouwen en Wonen kan zowel in fysieke als in digitale vorm worden opgezet dient per 01-01-2005 operationeel te zijn.

Digitaal Loket
Het belang dat de gemeente Emmen hecht aan een vraaggerichte en geïntegreerde dienstverlening naar de burgers toe is de aanzet om een verkenning uit te voeren naar de mogelijkheden van een Digitaal Loket. Onderwerpen die hierbij aan de orde kunnen komen zijn onder meer het huren of kopen van een woning, de beschikbaar-heid van kavels (vanuit Loket Bouwen&Wonen) subsidiemogelijkheden, zorg- en welzijnsvoorzieningen (vanuit Zorgloket).

Wijkontwikkelingsmaatschappij
Veel herstructureringsprojecten komen moeizaam van de grond; oorzaken daarvoor liggen in de onzekerheid van de projectfinanciering, de procedures die gevolgd moeten worden en de wijze waarop partijen samenwerken. De gemeente Emmen ziet in het oprichten van een wijkontwikkelings-maatschappij een nieuw instrument om het herstructureringsproces kan versnellen. De deelnemende partijen richten een derde partij op die een deel van de gezamenlijke taken zal gaan uitvoeren.

Versnellen bouwproces
Door de landelijke Taskforce inzake de stagnatie van de woningbouw-productie is een aantal knelpunten geconstateerd. Relevant voor de gemeente Emmen is dat het rijk de vereenvoudiging van regelgeving op zich heeft genomen. Verder zal de gemeente Emmen samen met de provincie Drenthe bezien waar procedures kunnen worden versneld; in dat kader herziet de gemeente het bouwproces. Met betrekking tot het knelpunt personele capaciteitstekorten ondersteunt de gemeente Emmen het opzetten van een intergemeentelijke pool van extern aangetrokken deskundigen. De dynamiek van de markt zorgt voor moeilijk te beïnvloeden vertragingen in de bouwproductie.

Vervolg
Met woningcorporaties en ontwikkelaars zal overleg gevoerd worden om mogelijkheden voor betrokkenheid bij uitwerking van in het handvest genoemde activiteiten te bespreken. Het handvest wordt op 13 mei 2002 tijdens de Conferentie Particulier Opdrachtgeverschap Woningbouw in Emmen overhandigd aan staatssecretaris Remkes van VROM en Mevr. de Vries-leggedoor, gedeputeerde van de provincie Drenthe.


---


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2002 Gemeente Emmen